Det har blitt en tradisjon at bilinteresserte ungdommer kjører sammen på harrytur til Åre i Sverige på skjærtorsdag. Ungdommene møtte opp på Shell-stasjonen i Vinne for å kjøre i kolonne på fylkesvei 72 over til söta bror.

- Jeg gleder meg. Jeg skal på polet og også innom butikken for å handle snus og godis. Jeg regner med at jeg tar med kvota hjem, sier Odd Birger Olsen fra Inderøy fornøyd.

Tar med kvota tilbake

Han har deltatt på kolonnekjøring siden 2008, og synes det er en flott mulighet til å sosialisere og møte gamle kjente.

- Vi er en vennegjeng som drar over til Åre, og det har blitt en tradisjon på skjærtorsdag. Vi returnerer til Verdal og så har vi en fest, forteller han.

Oppmøtet varierer fra år til år, men like før avgang klokka 11.00 var det i underkant av 300 ungdommer som hadde meldt seg på arrangementet «kolonnekjøring Skjærtorsdag» på Facebook.

- Det er ganske bra oppmøte i år. Det regner, men det legger ingen demper på stemningen. Vi har to i baksetet som har begynt festen allerede, sier Olsen.

Politibetjent Ernst Bolås sier til adressa.nos fotograf på stedet at det er mellom 100 og 150 biler som deltar i kolonnekjøringen.

Forventer kø

Han er sjåfør denne gangen, noe han bedyrer er helt greit. Han beskriver de fremmøtte som en god blanding av tenåringer og folk godt opp i 20-årene.

- Noen er bilinteressert, mens andre er med for festens skyld. Jeg håper at folk oppfører seg. Det ødelegger mye av stemningen hvis det blir en del bråk som det har vært tidligere, sier han.

De feststemte ungdommene er klar over at det vil bli en del kø i løpet av dagen. Både hos Systembolaget og på butikken.

- På en slik dag må man ha god tid. Jeg vet at veien er fin, og det er ikke glatt i det hele tatt. Jeg kjører sommerdekk, sier han.

Kaja Nordahl, Maria Fisknes Vestrum og Thomas Kulsli forteller at det allerede er god stemning i bilen.

- Dette har blitt en tradisjon, men i år var det jeg som ble stående som administrator for arrangementet. Det var topp stemning på bensinstasjonen, sier Nordahl.

Dropper Systembolaget

Hun har vært med to ganger tidligere, og det har gitt mersmak.

- Jeg drar med hyggelige folk og det er supert å dra sammen. Vi vil ta noen runder i Åre og så kjører vi tilbake. Mange bruker å dra på afterski i Åre, men det skal ikke vi, forteller Nordahl.

Klok av skade har de heller ingen planer om å dra innom Systembolaget.

- Vi vet at det er lang kø, og vi har derfor vært der i forkant av påsken og handlet. Nå har vi drikke på veien, sier hun.

Håper det går bra i år

Operasjonsleder Morten Evensen i Nord-Trøndelag politidistrikt forteller at også politiet har forberedt seg til rånerenes årlige utflukt.

- Det er såkalte rånerbiler som kjører til Sverige fra både Verdal, Stjørdal og Fosen-området. Vi er til stede sammen med Statens vegvesen og Tollvesenet, og følger med. Vi ser etter at det foregår innenfor ordnede former. Det har vært noen hendelser tidligere år med fyll og dårlige kjøretøy. I fjor gikk det ganske bra, og vi håper det går like bra i år som i fjor.

Evensen opplyser om at politiet også har kontroller langs fylkesvei 72 og E14.

Sjåfør Olsen synes det er uproblematisk at de blir stanset av politiet langs turen.

- Det er vi vant til, og det har vi ikke noe imot, sier han.

Odd Birger Olsen, Håvard Valstad, Morten Stenumgård og Sigurd Forbord forventer kø og god stemning på veien over til Åre. Foto: LEIF ARNE HOLME
Kaja Nordahl, Maria Fisknes Vestrum og Thomas Kulsli dropper Systembolaget i Åre, men blir med på kolonnekjøringen. Foto: LEIF ARNE HOLME
Det har blitt en tradisjon å kjøre sammen til Åre fra Verdal. Foto: LEIF ARNE HOLME
Det er en god del bilentusiaster som drar på harryhandel. Foto: LEIF ARNE HOLME
Noen hadde funnet frem det norske flagget i anledning dagen. Foto: LEIF ARNE HOLME
Politiet vil ha kontroller langs veien for å se at alt foregår i skikkelige former. Foto: LEIF ARNE HOLME