Polisen i Sverige og politiet i Norge utreder om de to landene kan samarbeide om å fakke kjeltringer i Nord-Trøndelag, melder Politiforum.

- Dette handler om å se på mulighetene for en felles utnyttelse av ressursene, forteller lensmann Jørn Ove Totland i Lierne kommune i Nord-Trøndelag til Politiforum.

Det er Lierne kommune og Røyrvik kommune i Nord-Trøndelag og deler av Strømsund og Krokoms kommune på svensk side som nå vurderer om de kan samarbeide.

Kan bli felles patruljevirksomhet

Lensmannen i Lierne og hans svenske kollega skal utrede følgende:

  • Muligheten for samlokalisering av svensk og norsk politi.

  • Muligheten for felles patruljevirksomhet mellom norsk og svensk politi.

  • Muligheten for felles beredskapsordning.

  • Muligheten for styrket samarbeid med tollmyndighetene om bekjempelse av grenseoverskridende kriminalitet.

Stort område

De fire kommunene dekker et stort område, som fører til utfordringer på begge sider av grensen. Det håper lensmannen at et samarbeid kan gjøre noe med.

- Både med tanke på responstid, service og tilstedeværelse, er det ikke noe særlig tilbud på svensk side av grensen. På norsk side har vi lensmannskontoret i Lierne, med meg som lensmann og en betjent som går i vaktturnus for driftsenhet nord i politidistriktet. Så responstiden blir lang også ut hit, på kveldstid og om nettene, sier Totland til Politiforum.

Tar tak i problemet

For at svensk politi skal bli en realitet i Norge, må søta bror utrede om det kan bli lovlig med norsk politi i Sverige. Det er det i dag ikke anledning til.

- Derfor er jeg i kontakt med Politidirektoratet (POD) og min svenske kollega i kontakt med Rikspolisstyrelsen. Vi ønsker å løfte spørsmålet opp på agendaen så snart som mulig, slik at det ikke er dette som blir problemet, sier lensmannen.