- Vi håper at flest mulig møter opp til demonstrasjonen. Og at mange blir med inn og får med seg kommunestyrets behandling av saken, sier Marit Øverkil, en av initiativtakerne til dagens vindkraftdemonstrasjonen.

Provosert av politikerne

Det er formannskapets vedtak om å støtte vindkraftverk-planen som virker som en rød klut for motstanderne. Et positivt vedtak i kommunestyret i dag vil trolig bli oppfattet som et sterkt signal i saken av NVE og eventuelt også av Olje- og energidepartementet, som kan få vindkraftkonsesjonen i Meråker til behandling.

Øverkil sier hun og mange andre ble overrasket over vedtaket i formannskapet etter å ha sett rådmannens negative innstilling i saken. Derfor begynte de spontant å mobilisere folk via Facebook.

Spår stor oppslutning

-  Det er umulig å si hvor mange som kommer, men jeg håper vi blir flest mulig. Vi har fått over 100 tilbakemeldinger på nettet. Mange har også ringt eller sagt til meg at de fyller bilen og kommer, sier hun.

Øverkil sier hun får tilbakemeldinger fra flere som er overrasket over at ikke politikerne velger å lytte til folket når så mange signaliserer motstand mot prosjektet. Blant annet ved at 7–800 meråkerbygger var blant de drøyt 1000 som signerte underskriftslistene mot vindkraftutbygging.

Trenger pengene

Formannskapets vedtak til støtte for vindkraftplanene ble fattet med fire mot en stemme. Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet var før møtet blitt enige om et flertallsforslag som åpner for vindkraftutbygging. De fikk i møtet støtte av bygdelistas representant i formannskapet. Representantene argumenterte med at mulighetene til å styrke kommuneøkonomien med ca. 10 millioner årlig i eiendomsskatt fra en vindkraftpark er viktigst.

Venstres Egil Haugbjørg var den eneste representanten som stemte mot planene. Han og flere andre Adressa.no snakket med etter møtet tror imidlertid på en langt jevnere avstemming i dag, ettersom flere enkeltrepresentanter har signalisert at de vil støtte Venstre, Frp og SV og stemme mot vindmølleparken. Etter det adressa.no erfarer ligger det likevel an til et flertall for vindkraftplanene.

- Et verdivalg

Marit Øverkil sier hun synes en vindkraftutbygging rimer dårlig med Meråkers ønske om å være en friluftskommune som legger til rette for hytteutbygging.

- For meg er dette et verdivalg. Jeg tenker at vi må ta vare på naturen vår. Jeg har heller ikke tro på at det gagner bygda vår, sier Øverkil.

Denne fotomontasjem skal gi et bilde av vindmøllene slik de blir seende ut sett fra området ved demningen i Fjergen i Meråker ifølge E.ON og Meraker Brug. Foto: ILLUSTRASJON: Meraker Brug/E.ON