I et brev til Mattilsynet gir Havforskningsinstituttet uttrykk for at de er svært bekymret for lusesituasjonen langs store deler av kysten, også i Midt-Norge.

- Oppsummert vurderer Havforskningsinstituttet smittepresset som svært høyt over store kystområder på Vestlandet og Midt-Norge, og frykter at situasjonen rask kan bli svært alvorlig - ikke bare for vill sjøørret, men også for oppdrettsnæringen.

100 lus per fisk

Blant områdene hvor instituttet mener situasjonen er svært alvorlig, er både romsdalssystemet og Nord-Trøndelag.

I førstnevnte har nesten all sjøørret mellom 50 og 100 lus på seg selv, mens enkeltfisk er observert med over 300 lus på seg.

I Nord-Trøndelag har nesten all sjøørret mellom 30 og 100 lus. Ryfylke, Hardanger, Herdla, Ytre Sogn og voldafjordsystemet er nevnt som utsatte områder, men instituttet understreker at det er mye lus også i Sør-Trøndelag og Møre.

- Vi nevner spesielt de stedene som har høyest konsentrasjon av lus. Men generelt er det høyt langs store deler av kysten, forteller forskningsdirektør Karin Kroon Boxaspen til adressa.no.

Du kan lese hele brevet her.

Frykter fiskedød

Lusenivået måles ved at villfisk fanges i garn eller ruser på bestemte steder hvert år. Dette er første gang at Havforskningsinstituttet har vurdert situasjonen så alvorlig at de sender et eget brev til Mattilsynet utenom de faste rapportene.

- Hvordan blir en fisk påvirket av å ha 30 - 100 lus på seg?

- Det vi har sett til nå er at ørreten har bitte små lus. De gjør ikke noe akkurat nå. Kanskje mister fisken også noe underveis. Men får lusa utvikle seg til å bli voksen, kommer fisken til å få sår. Da er det et spørsmål om den overlever, sier Boxaspen.

Hun understreker at sjøørreten kan oppholde seg lenger i ferskvann enn vanlig for å bli kvitt lusa, og at det derfor er vanskelig å spå dødeligheten. At fisken ikke vandrer ut kan imidlertid føre til at den ikke vokser like mye som den ellers ville ha gjort.

Kan ramme oppdrettsnæringen

Forskningsdirektøren understreker at situasjonen ikke er like alvorlig for laksesmolten, siden denne gikk ut i havet før den virkelige oppblomstringen av lakselus i sommer. I brevet skriver hun imidlertid at oppdrettsnæringen kan komme i en svært alvorlig situasjon som følge av smittepresset.

- Forholdene er slik at oppdretterne også kan oppleve store luseproblemer. Det blir nok en utfordring utover sommeren. Vi får håpe at det blir kjempevarmt, for det liker ikke lusa, sier Boxaspen.

Havforskningsinstituttet oppfordrer oppdretterne til å være oppmerksom på situasjonen og følge med slik at det kan settes i gang tiltak for å forebygge lusesituasjonen.