Klokken ni i morges startet Norsk institutt for naturforskning (NINA) fra Lillehammer til Følling i Steinkjer. Her skal el-båten settes på vannet i et forsøk på å stoppe gjedda i Lømsen i Steinkjer.

Slo gjeddealarm

Det ble slått alarm i Steinkjer da en fisker forrige søndag fikk gjedde på kroken i Lømsen, som har elveforbindelse  med Snåsavatnet. Rovfisken har aldri før vært registrert i den lille innsjøen i Følling, en drøy mil nord for Steinkjer. Lokale fiskeentusiaster samlet troppene og varslet grunneierlag og fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Den siste uka har lokale fiskere satt to kilometer med garn i Lømsen. Fiskeforvalteren, grunneiere og fiskeinteresserte er livredde for at gjedda skal ta seg ned den drøyt fire kilometer lange elva ned til Snåsavatnet. I går fikk de nok en sjokknyhet i fanget.

De lokale fiskerne fikk den samme gjedda som fiskeren mistet i Lømsen en uke i forveien. Spinneren hang fortsatt i kjeften på rovfisken. Men de fikk også en annen fiskeart, abbor, som ikke hører hjemme i vassdraget.

Miljøkatastrofe

- Det var en stor overraskelse. Abboren hadde vi ikke fått noen tips om. Ryktene sier at det er satt ut flere gjedder. Jeg utelukker ikke at abbor og gjedde kan ha kommet samtidig til Lømsen, sier Rikstad som er klar på hvor alvorlig dette er.

- Det er en miljøkatastrofe hvis gjedde og abbor kommer ut i Snåsavatnet. Dette er faunakriminalitet som vi har anmeldt.

Politiet i Nord-Trøndelag mottok fredag anmeldelse fra grunneierlaget, før det ble kjent at det også var plassert abbor i innsjøen.

- Dette er ikke bra i det hele tatt, sier politiførstebetjent Erik Mørkved.

Politiet har ingen anelse om hvem som står bak, men ber folk som kan ha opplysninger om å kontakte politiet i Steinkjer.

Strømsjokk fra spesialbåt

Nå har grunneierlaget i Snåsavatnet spyttet i 50 000 kroner for å ta opp kampen mot gjedda og abboren. Pengene finansierer en spesialbåt fra NINA som i morges satte kursen fra Lillehammer mot Steinkjer.

Ved hjelp av spesialbåten skal gjedda og abboren slås i svime av strømsjokk.

- Vi kjører likestrøm ved hjelp av to stenger (anoder) og båten (katoden) som danner et strømfelt foran båten. Fisken blir tiltrukket og slått i svime. Det står to personer med finmaskede håver foran på båten og tar opp fisken, forteller forskningssjef Jon Museth ved NINA i Lillehammer.

Fisken besvimer av støtet. Den blir blant annet brukt til undersøkelse av lakseyngel i elver. Da blir fiskene langt i et akvarium om bord i båten hvor den kvikner til etter kort tid.

NINAs spesialbåt skal etter planen sette på vannet allerede i ettermiddag eller i kveld.

- Meningen er å starte litt i ettermiddag og bruke hele morgendagen på dette. Så får vi gjøre opp status da, sier Museth.

Vet du noe om saken? Kontakt vår journalist på e-post: birger.ringseth@adresseavisen.no

Gjedda som ble tatt og mistet av en fisker i Lømsen forrige søndag ble i går kveld tatt på garn av lokale fiskere. Men i et av garnene ble det også tatt en abbor. Denne fiskearten skal ikke ha vært observert i Lømsen tidligere. Foto: Anton Rikstad