Tirsdag kveld monterte lokale fiskere en ruse i Langhammeraunelva, mellom Lømsen og Snåsavatnet.

- Rusa er spesiallaget. Vi monterer den med ledegarn ved utløpet til Snåsavatnet, forteller Aleksander Holmstad til adressa.no.

Han er en av initiativtakerne til gjeddeaksjonen i Lømsen. Blant lokale fiskere ble det slått alarm da en fisker fikk en gjedde på kroken under sankthansfeiringen i sommer. Gjedda, som må være satt ut, viste seg å ha gytt.

Overrasket

Etter gjeddefangsten ble det satt to kilometer garn i døgn etter døgn. NINA (Norsk institutt for naturforskning) har bistått med en spesiallaget el-båt. I to døgn ble denne kjørt i vannet for å slå fisken i svime med strøm, for så å fiskes opp med finmasket håv, i jakten på gjedde.

På tross av den storstilte fiskeaksjonen er det ikke funnet flere gjedder.

Heller ingen flere abborer er tatt i Lømsen. Abbor er også en fremmed fiskeart i Lømsen. Derfor var fiskeforvalter Anton Rikstad ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag overrasket og skremt over at et eksemplar av denne arten dukket opp sammen med gjedda i garnene.

Holmstad håper og tror at abboren kan ha vært alene.

- Det viste seg at abboren var en hannfisk som ikke hadde gytt, forteller han.

Starter tiltak i Snåsavatnet

Søndag hadde de lokale fiskerne et planleggingsmøte med fiskeforvalter Rikstad.

- Vi flytter nå søkelyset over til Snåsavatnet hvor det ikke har vært fisket med garn etter gjedde, forteller Holmstad.

Han har snakket med en rekke grunneiere om å få sette garn.

- Det er to jeg ikke har fått tak i ennå, resten har vært positive til garnfiske.

Fortsetter med «strømming»

Gjedda som ble tatt i Lømsen var en hunnfisk som hadde gytt. Det bekymrer både fiskeforvalteren, grunneierlaget og fiskere. De vet ikke om rovfisken ble satt ut før eller etter gytingen. Men eventuelle gjeddeyngel er først i slutten av juli store nok til å kunne påvises. Da blir det igjen satt i gang såkalt strømming av sivsoner i Lømsen, men også i Snåsavatnet. Strømming foregår ved at man bærer med seg et apparat og setter strøm i vannet for å slå fisken i svime. Den flyter så opp til overflaten og man kan da undersøke den.

Gratis fiske

I mellomtiden oppfordrer Holmstad alle som har lyst til å fortsette fiske i Lømsen.

- Det er gratis å fiske i Lømsen nå. Vi har lagt til rette med båter, både med årer og motor, fiskeutstyr. Det er også garn hvis noen ønsker å sette det på egen hånd.

Han er veldig imponert over engasjementet til folk.

- Jeg er spesielt imponert over hvor mange ungdommer som er levende engasjert. Veldig mange bryr seg om Snåsavatnet. De ringer, sender sms og meldinger på facebook.

Politiavhør

Politiet har mottatt tips om gjeddeutsetting i Lømsen. I forrige uke gjennomførte politiet i Steinkjer et vitneavhør i saken. I etterkant av avhøret opplyste politiførstebetjent Erik Mørkved at politiet ikke har fått noe gjennombrudd i saken.

Politiet ser alvorlig på saken som behandles som en grov overtredelse av naturmangfoldloven. Strafferammen er tre års fengsel.

Politiet ber personen eller personene som satte ut gjedda og abboren om å melde seg til politiet. Politiadvokat Amund Sand i Nord-Trøndelag har tidligere opplyst at vedkommende ved å melde seg vil nyte godt av en ikke ubetydelig tilståelsesrabatt.

Gjeddefri fiskefestival

Sist helg var over 200 fiskere i aksjon da Snåsavatnet fiskefestival ble arrangert. Men det ble verken rapportert om gjedde eller abbor blant den store fangsten.

- Gjedda var et hett tema som ble diskutert. Det var 48 deltakere fredag og 195 lørdag. De tok 190 kilo fisk, den største på 5060 gram. Men ingen gjedde, heldigvis, sier leder Olav Hansen til adressa.no.

Fiskeforvalter Anton Rikstad er bekymret for at de ikke finne de to siste gjeddene som skal være utsatt i Lømsen, nord for Steinkjer. Foto: Leif Arne Holme
Aleksander Holmstad er en av initiativtakerne til det storstilte fiske etter den uønskede gjedda som er oppdaget i Lømsen. Foto: Joakim Fjerdingøy
Dette er gjedda som ble tatt i Lømsen én uke etter at den først ble observert i forbindelse med sankthansfeiringen. Foto: Anton Rikstad