En mann i begynnelsen av 20-årene fra Nord-Trøndelag hadde sittet så mye i fengsel at han var gått lei.

Han ba derfor Inntrøndelag tingrett, som skulle ta stilling til flere saker der mannen var tiltalt, om heller å vurdere samfunnsstraff.

Dømt og bøtelagt

«Siktede sier at han har sittet så mye i fengsel at han selv anser det som hensiktsmessig med en annen type straff, og han mener dette kan bidra til at han opptrer lovlydig i fremtiden.»

Dette syntes retten også hørtes fornuftig ut selv om de var kjent med at tiltalte var dømt én gang tidligere og bøtelagt flere ganger for kjøring uten førerkort.

Også denne sommerdagen sto han tiltalt for ytterligere tre tilfeller av kjøring uten førerkort. Det fikk retten til å heve pekefingeren.

Forakt mot loven

«Tiltaltes gjentatte brudd på veitrafikklovgivningen viser en fullstendig forakt for de lover og regler som er satt til å beskytte gående og kjørende, og gir grunnlag for en ikke ubetydelig reaksjon. Retten er enig i at utgangspunktet etter dette blir at straffen settes til ubetinget fengsel i 24 dager.»

Men appellen fra den tiltalte har tydeligvis fått retten på andre tanker. I retten ga mannen beskjed om at han har vært rusfri i det siste og at han hadde solgt bilen som ble brukt til forbrytelsene.

Retten kom derfor, riktignok under noe tvil, til at det i dette tilfellet kan idømmes samfunnsstraff i stedet for fengsel. Retten anser det i dette tilfellet best i samsvar med straffens formål, som også er domfeltes rehabilitering, at det idømmes 30 timer samfunnsstraff.