Annar Sparby, som er konstituert lensmann i Stjørdal, opplyser til Adressa.no at de har satt i verk økt vakthold på flyplassen og også vakthold i forbindelse med grensepassering på Storlien.

- Vi har folk ute på E14, sier Sparby.

- Kun observasjon foreløpig

- Gjør dere direkte personkontroll, eller er det snakk om observasjon?

- Foreløpig er det snakk om observasjon. Vi venter på en avklaring fra PST og politiledelsen om hvilket nivå vi skal legge kontrollen på, sier Sparby.

Foreløpig skjer vaktholdet med tilgjengelig mannskap på jobb. Det er ikke kalt inn ekstra folk.

- Men vi har forberedt folk på at de kan bli kalt inn på jobb, sier Sparby.

Det blir mer og strengere kontroll på lufthavnen. Det opplyser fungerende lufthavnsjef Per Jarle Ingstad til adressa.no. Det er trusselen som er rettet mot landet som er bakgrunn for sikkerhetsopptrappingen.

Klokken 11.30 venter fortsatt lufthavnledelsen på å bli oppdatert fra politiet om alle sikkerhetsinnskjerpingene.

- Beskjeden jeg har fått er at det er politiet som øker sin tilstedeværelse. Vi skal fortsette med å gjøre det vi vanligvis gjør, sier Ingstad.

Ikke ekstra sikkerhetskontroll

Det betyr at det foreløpig ikke er snakk om ekstra sikkerhetskontroll for utreise, eller ekstra vektere ved flyplassen.

- For passasjerer flest vil det ikke bli veldig merkbart. Men de vil kanskje se flere politfolk og det vil bli strengere grensekontroll ved innreise, sier Ingstad.

Flytrafikken går som normalt

Avinor, SAS eller Norwegian har satt inn tiltak etter varslet om en mulig terrortrussel rettet mot Norge. De avventer beskjed fra myndighetene, ifølge NTB.

– Vi har foreløpig ikke blitt kontaktet om den mulige terrortrusselen. Vi har sett pressekonferansen, men foreløpig forholder vi oss til gjeldende trusselvurdering, sier Aske til NTB.

Avdelingsdirektør Marit Kjær på kommunikasjonsavdelingen til Oslo lufthavn sier at heller ikke de har blitt kontaktet.

– Foreløpig går alt som normalt. Vi har ikke endret trusselvurdering hos oss, sier Kjær til NTB.

SAS øker sikkerheten

Meldingen om en konkret trussel mot Norge påvirker ikke flyavganger fra og til landet.

- Vi opererer som vanlig, men er selvsagt klar over situasjonen og følger utviklingen, sier informasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsen i Norwegian.

SAS henviser til Avinor for uttalelser om sikkerhetstiltak for flytrafikken, men sier at de også iverksetter egne tiltak.

- Vi ser på dette med stor alvor, og iverksetter egne sikkerhetstiltak vi ikke vil gå i detalj på, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til adressa.no.

- Vi lytter forøvrig til myndighetenes forordninger om sikkerhetstiltak, legger han til.

Økt beredskap i Møre og Romsdal

Politiet opplyste torsdag morgen at folk vil merke den styrkede beredskapen ved grenseoverganger, togstasjoner og flyplasser. I Møre og Romsdal gjør dette seg gjeldende i Ålesund og Kristiansund.

- Ett av disse er høynet beredskap i forbindelse med grensekontroll knyttet til flyplass med internasjonale flygninger og cruisebåt-trafikken, sier politimester Ingar Bøen i Sunnmøre politidistrikt.

Politimester Ove Brudal i Nordmøre og Romsdal politidistrikt sier til Tidens Krav at det også vil bli økt beredskap på flyplasser, bussterminaler og andre trafikknytepunkter i dette distriktet.

Det betyr ifølge avisen at det vil bli synlig politi på Kvernberget.

Politiet vil ha strengere kontroller på Værnes. Foto: frank cadamarteri
Politi er til stede på Værnes. Foto: frank cadamarteri
Lensmann Marit Helene Stigen og lufthavnsjef på Værnes, Per Jarle Ingstad. Foto: rune petter ness (arkivfoto)
Flytrafikken gikk som normalt på Trondheim lufthavn Værnes torsdag morgen, men lufthavnsjef Per jarle Ingstad sier at det vil bli strengere kontroll som følge av trusselen mot Norge. Foto: erling skjervold