Bevæpnet politi befinner seg torsdag på Trondheim lufthavn Værnes, og Stjørdal lensmannskontor opplyser at politiet har vakthold i forbindelse med grensepassering på Storlien. Dette gjelder også grensa mot Sverige i Verdal.

- Vi har bevæpnet de som er involvert i grensekontrollene, sier stabssjef Jan Birger Jacobsen i Nord-Trøndelag politidistrikt.

PST opplyste torsdag morgen at de har informasjon om at en terroraksjon er planlagt i Norge innen kort tid.

Stanser alle kjøretøy

Innsatsleder Per Henrik Bykvist er ansvarlig for grenseovergangen ved Ådalsvollen i Verdal. Han forteller at alle kjøretøy som kjører inn til Norge nå blir stanset.

- Vi gjennomfører en vanlig trafikkontroll som går på førerkortsjekk, sjekk av ID, gyldig førerrett og hvor man kommer fra. Vi kontrollerer kort sagt trafikkbildet inn mot Norge, sier Bykvist til adressa.no.

- Har dere ordre om å se etter noe spesielt når dere kontrollerer?

- Kontrollen er basert på det generelle trusselbildet som har blitt beskrevet. Det er ingen tvil om at utlendinger vil ha spesielt fokus. Men også personer med tilhørighet i Norge og Trøndelag er av interesse, sier Bykvist.

Skjerper grensekontrollen

- Vi har skjerpet oppmerksomheten mot landegrensene i Nord-Trøndelag. Flyplassen prioriteres i første omgang, det vil bli mer synlig politi enn normalt, men ingen av våre tiltak vil påvirke flytrafikken, sier Jacobsen.

Politipatruljer vil også være synlige ved de forskjellige grenseovergangene mot Sverige.

- Det vil være politinærvær ved grensa mot Sverige, både ved jernbanen og på veien. Det blir skjerpet kontroll ved grensepassering. Kontrollen er basert på observasjon, tilstedeværelse og eventuelt kontroll. Det er det man observerer som kan utløse en kontroll, sier Jacobsen.

Han vil ikke gå inn på hvilke overganger politiet nå kontrollerer, annet enn at det er «større sjanse for å treffe politi enn til vanlig».

Ingen spesielle oppfordringer

Jacobsen vet ikke hvor lenge den økte beredskapen vil vare.

- Det er avhengig av vurderingen til Politidirektoratet og PST. Vår eneste oppfordring til folk nå, er at de må gjøre det de vanligvis gjør.

- Har dere noe tidsperspektiv på hvor lenge grensekontrollen vil pågå?

- Nei, det er ikke satt noen slutt på denne. På dette punktet forholder vi oss til politidirektoratet, sier Jacobsen.

Alle som er involvert i grensekontroller i Nord-Trøndelag har bevæpnet seg. Foto: Leif Arne Holme
Politiet valgte å stoppe de fleste bilene som kom fra Sverige. Foto: LEIF ARNE HOLME