Lørdag var en av sommerens travleste på Værnes. Det er cruiseskipet MS Empress besøk i Trondheim som er årsaken til den store operasjonen på Værnes. Pullmantur Cruises byttet nemlig ut cruiseturistene om bord.

- Vi har i alt fem ekstra fly og totalt ca 1500 ekstra passasjerer inn og ut fra Værnes, sier vaktsjef Odd Annar Ingstad hos Sas Ground Handling.

Kømaskin

I den velorganiserte cruisepassasjerkøen som kjapt geleides gjennom sikkerhetskontrollen i avgangshallen, står Gabriel Gomez og Monica Martinez fra Barcelona i Spania. De har vært på et ukelangt cruise langs norskekysten etter avgang fra Malmø i Sverige. Begge skryter voldsomt av turen.

- Dere har et virkelig vakkert land, sier Martinez.

- Vi kommer gjerne tilbake, men da vil vi heller kjøre selv og oppleve mer, sier Gomez, som aldri tidligere har vært i Norge.

Merket lite

Det eneste de har merket til terrortrusselen og den spesielle situasjon Norge nå er i, var fredagens anløp i Ålesund der cruisepassasjerene ikke fikk gå i land.

- Vi har egentlig ikke hørt om dette før nå, sier Martinez.

Heller ikke på Værnes er det mye å merke til de ekstra sikkerhetstiltakene som skal være satt i verk. Flere politibiler utenfor viser at det er politi til stede på flyplassen, men verken i ankomst eller avgangshallen er det synlig vakthold.

Vaktsjef Ingstad hos Sas Ground Handling sier de har fått beskjed om å operere som normalt mens andre tar seg av sikkerhetstiltakene.

Stor ekstrajobb

Han kaller cruiseoperasjonen en stor jobb.

- Det er klart. Vi har veldig mye folk i beredskap og har satt inn mange i forhold til hva vi normalt har på jobb, sier han.

De fem flyene som landet er tre Airbus 321 og to Boeing 747 jumbojet. For flyinteresserte er det kanskje de to store jumbojetene som er mest spennende.

Flygiganter

De to jumbojetene er vesentlig større enn flyene som normalt traffikerer Værnes. Også flere ganger tidligere i forbindelse med slike store cruiseoperasjoner har det vært jumbojeter her. Blant annet 20. mai 2012 da tre jumbojeter fra samme selskap, Pullmantur, sto på bakken samtidig. Også under den japanske keiserens besøk i Trøndelag i mai 2005 sto to slike giganter på bakken på Værnes.

Alt avhengig av hvilken variant av flyene det er snakk om kan de ha plass til inntil ca 470 passasjerer om bord. Til sammenligning har Norwegians 737-800 fly, som normalt flyr på Værnes, 186-189 seter.

3000 cruiseturister befant seg på Værnes lørdag. Foto: erling skjervold
Gabriel Gomez og Monica Martinez fra Barcelona synes Norge er et vakkert land. Foto: erling skjervold