Bussulykken i Verdal krevde tre dødsofre.

De to tragiske hendelsene har flere likhetsstrekk, mener kriminalteknikeren ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

– Man får mange tanker om det selv om de to ulykkene ikke var prikk like. I Namsskogan var det ingen bergnabb som rammet bussen, og det var heller ikke vinter, men mye annet kan være likt, mener Selbek.

Tragedien i Inndalen

Ulykken i 2007 skjedde da en buss fra Trønderbilene fikk skrens og veltet i grøfta på motsatt side på RV 72 i Inndalen i Verdal kommune. 26 personer ble skadet, fire av dem alvorlig. Alle passasjerene i bussen var ansatte med familie som var på vei til julehandel i Östersund.

Bussjåføren, en 52-årig mann, ble først frikjent i tingretten, men ble senere dømt til 75 dagers betinget fengsel for uaktsomt drap og uaktsomhet med betydelig legemsbeskadigelse. Han anket ikke denne dommen.

Vitner har fortalt politiet at bussen med de sveitsiske passasjerene vinglet mange kilometer før den fatale ulykken, og at bussen til slutt fikk en skrens som sjåføren ikke greide å rette opp. Enkelte mener at det også var glatt på veien.

Ferdsskriveren viktig

I går formiddag kom Selbek sammen med andre tekniske etterforskere fra Nord-Trøndelag politidistrikt og Havarikommisjonens medlemmer til en garasje på Skogmo i Overhalla. Der skal spesialistene fortsette det møysommelige arbeidet med å finne årsaken til at bussen totalhavarerte – seks kilometer nord for Trones i Namsskogan.

– Vi skal fortsette med de tekniske undersøkelsene av bussen og snu hver eneste stein for å komme frem til årsaken. Ferdsskriveren blir en viktig bit av dette, sier kriminaltekniker Morten Selbek ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Merket setene

Havarikommisjonens folk var opptatt av hvor de enkelte personene satt i bussen for blant annet å finne ut hvorfor noen overlevde og andre døde i den fatale ulykken. Hvert sete skulle merkes med lapper med navn på passasjeren.

– Det er viktig å finne ut om det var tekniske feil ved bussen som var årsaken til ulykken, sier Morten Selbek.

Den taktiske etterforskningen pågår for fullt parallelt med de tekniske undersøkelsene. Det handler om å finne ut om det var menneskelige svikt eller ikke som var skyld i ulykken. Det kan ta uker og måneder før politiet kommer frem til en årsak.

Kriminaltekniker Morten Selbek etterforskjer ulykken.