Det er Don Staniford fra «Ren laks-kampanjen» som har sendt brevet til kongen.

- Vi appellerer til Deres Kongelige Høyhet – som statsoverhode for et land som kontrollerer majoriteten av den globale lakseoppdrettssektoren – til å gjøre alt i din makt for å redde villfisk fra konsekvensene lakseoppdrett i åpne merder har, skriver Staniford i brevet.

LEDER: Laks er både drøm og mareritt

Han mener at kongen, som selv er en aktiv laksefisker, bør ha interesse av å stoppe det han kaller «dødelige konsekvenser» av «en farlig» industri.

Han mener også at hele Norges rykte settes i fare grunnet dårlig sikkerhet i og rundt merdene i Amerika.

Ikke fått svar

Bakgrunnen for brevet, er at kongen i morgen deltar på fiskerimessen Aquanor i Trondheim. Her møtes hele fiskeindustrien i Norge, i tillegg til flere internasjonale aktører.

Staniford har også ved tidligere anledninger overrakt kongen brev, blant annet på forrige Aqua Nor-messe, uten å få svar. Nå håper han at kongen vil ta henvendelsen seriøst.

- Hvis du har tid til å møte og diskutere temaene tatt opp i et brev vi sendte til deg i januar 2010, vil det bli satt veldig pris på, skriver Staniford.

Beskyldes for massedød

I Canada pågår det nå et massivt arbeid for å dokumentere effektene oppdrettsindustrien har hatt på villaksstammene. I Fraser-elva har over 90 prosent av villaksen i år uteblitt, noe flere organisasjoner mener skyldes omliggende fiskeanlegg, flere av dem eid av norske selskaper.

Cohen-kommisjonen, som utarbeider en rapport, har vært i sving siden 2009, og i høst starter en høring. Der har Staniford stevnet avtroppende konsernsjef i den norske oppdrettsgiganten Cermaq som vitne.

I tillegg har Stanifords organisasjon anmeldt oppdrettsselskapet, og en ny rettssak kommer opp i januar/februar neste år i kanadisk rett.

Innrømmer lite bærekraftig drift

Staniford peker også på at det norske Cermaq har vært med på å sette Norges rykte i fare i Sør-Amerika. Dette begrunner han med at egg fra Norge etter all sannsynlighet står bak det store utbruddet av laksesykdom i 2007.

Det er først nå industrien er i ferd med å stable seg på beina igjen, og New York Times anslår at krisen har kostet chilensk fiskeindustri nærmere elleve milliarder kroner.

Cermaq innrømmet forrige torsdag at de ikke hadde bærekraftig drift før krisen i 2007. Blant annet var tettheten mellom merdene for stor og forebygging av sykdommer for dårlig, skriver selskapet i en felles erklæring med Norges Naturvernforbund og Forum for utvikling og miljø.

Det er uvisst om kongen vil ta seg tid til å svare på brevet denne gang.

Don Staniford fra «Ren laks-kampanjen» overrekker Kong Harald et brev hvor han oppfordres til å stoppe ødeleggelsen av kanadisk villaks under forrige Aqua Nor-messe i 2009. Til høyre: styreleder Peter Gullestad i Nor-Fishing-stiftelsen. Foto: TERJE VISNES