De mener rikfolket fra Østlandet tar en alt for høy pris for å slippe til lokale jegere.

Gjennom selskapet Namdal Bruk eier milliardæren Ola Mæle og finansvennene Øystein Stray Spetalen og Glen Rødland 700 000 dekar skog og utmark i Namdalen. Like mye eies av Koppang-ekteparet Anne Ulvig og Anders Kiær, etter at Norske Skog-eiendommen ble delt i to i fjor.

Mens Norske Skog fortsatt eide, var bygdefolket vant til å få jakte på eiendommen uten å måtte vrenge lommene. Den siste tida har prisene gått kraftig opp, hevder lokale jegere.

– Nå har vi fått Oslo-priser. Og når det koster skjorta, blir rekrutteringen til elgjakta deretter. Det er uheldig at private kommer inn i markedet og opptrer på den måten, sier Ronny W. Andreassen, leder i Grong jeger- og fiskeforening.

40 000 for en okse

I motsetning til Statskog, som kun tar betalt etter kjøttvekten på det feltet dyret, krever Ulvig Kiær og Mæle leie for elgvaldet. Et jaktlag som er ute i fire dager, og skyter en røslig okse, må ut med 35–40 000 kroner hos Namdal Bruk. Prisen hos Ulvig Kiær skal være enda høyere.

Jeger- og fiskeforeningen i Namsskogan ledes av nyvalgt ordfører Stian Brekkvassmo (Ap).

– Alle skjønner at når du bruker så mye penger på en eiendom, må du ha avkastning. Skal du jakte på en annens eiendom, må du betale den prisen de forlanger. Det finnes ledige vald på staten. Men jeg erkjenner at jakt er viktig for bolysten. Min jobb som ordfører er å lytte til begge parter, og forsøke å påvirke så godt jeg kan, sier Brekkvassmo.

Jaktgeneral Knut Berger i Namdal Bruk tar ikke priskritikken så tungt.

– Også namdalinger må finne seg i at det finnes et marked for jakt, sier han.

Berger hevder samtidig at Namdal Bruk tar et større ansvar for å forvalte bestanden enn tidligere eiere.

– Før ble det solgt småviltkort til nær sagt alle som ville jakte rype i dette området. Nå har vi strammet kraftig inn, sier han.

– Bryter konsesjonsvilkårene

Striden om jaktprisene er ikke det eneste som opptar lokalbefolkningen i Namdal. Ulvig Kiær ble pålagt å legge til rette for salg av små skogsteiger til lokale grunneiere da han overtok i 2003, skriver Adresseavisens papirutgave i dag. Siden har lite skjedd.

Nå beskyldes Ulvig Kiær og Mæle for urent trav.

Enkelte steder i Indre Namdal kan noen dagers jakt og felling av en stor elgokse koste jaktlaget oppimot 40 000 kroner. Illustrasjonsbilde. Foto: JON ØSTENG HOV
Enkelte steder i Indre Namdal kan noen dagers jakt og felling av en stor elgokse koste jaktlaget oppimot 40 000 kroner. Illustrasjonsbilde. Foto: SCANPIX