Ferske tall fra Database for høyere utdanning (DBH) viser at det i fjor ble utdannet 6056 kandidater innen ingeniør-, sivilingeniør- og naturvitenskapelige fag.

Det er en oppgang på 12,2 prosent fra 2010, da tallet var 5398. Antall uteksaminerte kandidater har vært svakt økende de siste tre årene og fjorårets tall er det høyeste på ti år, 361 flere enn i 2001.

- Det er grunn til å juble over disse tallene. Det sier meg at tiltakene har virket, men at det tar tid å utdanne folk og at man må være tålmodig for å se resultatene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

- Ingeniørene er grunnfjellet

Aasland er spesielt fornøyd med økningen i at antallet som fullførte den treårige ingeniørutdanningen steg med 6,7 prosent i fjor.

- Det er kombinasjonen av de tre variantene sivilingeniører, teknologer og ingeniører vi trenger. Men det er den treårige ingeniørutdanningen som er grunnfjellet. Det er at denne vokser såpass, som gjør at jeg mener det er grunn til å juble, sier Aasland.

- Må ikke bli hvilepute

I Adresseavisens serie om ingeniørmangelen i Norge har det kommet frem at landet manglet 16000 ingeniører ved inngangen til 2012. En av dem som har kritisert regjeringen for manglende tiltak er Frps Tord Lien. Han mener tallene er oppløftende, men er klar på at tallene ikke må bli en hvilepute.

- Vi er fortsatt langt fra målet. At antallet ferdigutdannede øker er positivt og regjeringen har gjort mye bra. Men det har gått i feil retning i for mange år. Nå må ikke dette bli en hvilepute, her må det satses videre og etter min mening kraftigere, sier Lien.

Han minner om at underdekningen av ingeniører har steget mye raskere enn økningen i antall utdannede.

- Da regjeringen tiltrådte manglet det rundt 4000 ingeniører i landet. Nå er mangelen fire ganger større. Fortsatt er vi også langt fra nivåene vi var på 70- 80-tallet, da vi bygget landet, hevder Lien.

Vil jobbe videre

Aasland hevder at regjeringen ikke vil slappe av og mener tiltakene som er satt i gang vil føre til en videre økning i utdannede kandidater.

- Problemet har vært mangel på kvalifiserte studenter og interessen for realfag. Jeg tror grunnen til at økningen kommer nå er at samfunnet begynner å snakke om realfagene som mer enn bare å bygge ting og det tekniske. Oppmerksomheten er mer vinklet på den enkeltes hverdag, man ser at ingeniører trengs for å redde verden. Dette tror jeg vil gjøre at vi også får en videre økning, sier statsråden.

Sentralt i regjeringens satsing har blant annet vært vitensentrene, studiepoeng for realfag og opplegg hvor næringslivet og realfagsstudenter møter elever på grunnskole og videregående.

Fra venstre: Olav Feby (21), Irini Sideri (20), Renate Skifjeld (22) og Bengt-Olav Berntsen (27) går forkurs ved Høgskolen i Sør-Trøndelag for å få ingeniørutdanningen. Søkningen til forkurset har vært veldig stor de siste årene. Foto: Rune Petter Ness
Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er svært fornøyd med at tallet på ferdigutdannede innen ingeniørfag, sivilingeniørfag og naturvitenskaplige fag økte i fjor. Foto: Magnus Langfjord