Statoil og NTNU legger til sammen 50 millioner kroner på bordet til forskning på nye energiløsninger.

Det ble kjent under en pressekonferanse i nullutslippshuset ZEB Living Lab ved Gløshaugen torsdag morgen.

- Dette er helt nytt i norsk universitetshistorie. Vi etablerer et internasjonalt professorat. Målet er å knytte til oss internasjonal kompetanse for å utvikle fremtidens energimiks, sa NTNU-rektor Gunnar Bovim under pressekonferansen.

Fem millioner over fire år

Sammen skal Statoil og NTNU bygge opp «en verdensledende forskergruppe» - og første steg er å rekruttere en internasjonalt anerkjent forsker til å lede arbeidet.

Statoil bidrar økonomisk med fem millioner kroner årlig over fire år, med opsjon på fire nye år, fortalte forskningsdirektør Lars Høier ved Statoil under pressekonferansen.

Resten av pengene er strategiske midler fra NTNU. Også Statoil-sjef Eldar Sætre var til stede da avtalen ble signert torsdag.

«Hybride systemer»

- Ved klimatoppmøtet i Paris (i slutten av november, journ. anm.) kommer det helt sikkert nye mål for hvordan klimautslipp skal reduseres. Kanskje fokuseres det for lite på hvordan dette skal gjøres, sa Sætre.

Det er nettopp dette den nye forskergruppen skal jobbe med. Mandatet er foreløpig bredt, men begge parter snakker varmt om «energimiks» og «hybride systemer»

Olje og gass vil fortsatt utgjøre en stor del av fremtidens energimiks, ifølge partene. Men veksten i energitilførsel vil komme fra nye energiløsninger, heter det i pressemeldingen.

KOMMENTAR: Klimaavtale i Paris kan ikke gjøres for god

Lave priser og høye kostnader

- Dette er en brytningstid for energiverdenen. Vi ser at olje- og gassbransjen har utfordringer med lave priser og høye kostnader. I tillegg kommer klimautfordringene. Vi skal være en del av olje- og gassbransjen, men samtidig se på andre løsninger, for eksempel karbonfangst og -lagring, samt hydrogenbaserte energikilder. Dette blir sentralt for hvordan vi skal utvikle våre strategier fremover, sa Sætre da Adresseavisen ba ham utdype de forretningsmessige grunnene til at Statoil spytter penger inn i forskningsprosjektet.

Prorektor for nyskapning ved NTNU, Johan Hustad, understreket at partenes finansiering på 50 millioner bare er «grunnmuren» i satsningen, som har som mål å hente inn midler fra blant annet EU-systemet.

- Midlene skal vi minst doble og tredoble, sa Hustad under pressekonferansen.