2,6 prosent av arbeidsstyrken i Sør-Trøndelag var arbeidsledig i september. Det betyr at 4248 er helt ledige i fylket, og det er en økning på 276 personer fra samme måned i fjor.

Dersom andelen arbeidssøkere i arbeidsrettede tiltak legges til, var ledighetsandelen 2,9 prosent.

Lavere enn snittet

Arbeidsledigheten er dermed fortsatt lavere i Sør-Trøndelag enn på landsbasis, hvor 2,9 prosent av arbeidsstyrken er helt ledig, og medregnet dem på tiltak på 3,3 prosent, ifølge tall fra Nav.

Også i Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal var andelen helt ledige som i Sør-Trøndelag i september, 2,6 prosent.

I Sør-Trøndelag er det fortsatt yrker med tilknytning til oljesektoren som har størst ledighetsøkning, sammenlignet med samme måned i fjor.

- Ser vi på utviklingen de siste månedene har imidlertid antallet ledige vært relativt stabilt innenfor disse yrkene og tendensen er den samme innenfor industrien. Ledigheten øker når vi sammenligner med fjoråret, men antallet ledige har holdt seg stabilt rundt 500 personer de siste månedene. Det er oljerelatert industri som har hatt den største økningen, sier fylkesdirektør Bente Wold Wigum i Nav Sør-Trøndelag i en pressemelding.

Like mange utlyste jobber

Tilgangen på utlyste stillinger i år er på samme nivå som i fjor, med nesten 11 000 utlyste. I september er det en liten økning på tre prosent, sammenlignet med i fjor.

- Mens antallet stillinger i år har gått noe ned innen konkurranseutsatte næringer som industri, butikk- og salgsarbeid samt ingeniør- og ikt-fag, ser vi en god økning i antall utlyste stillinger innen yrker som ofte befinner seg i offentlig sektor. Det gjelder spesielt undervisning og helse, pleie og omsorg, sier Wigum i meldingen.

Rissa høyest ledighet

Rissa kommune har høyest ledighet i Sør-Trøndelag med 4,9 prosent, mens Roan har lavest med 0,8 prosent. I Trondheim er ledigheten 2,7 prosent.

Ledighetsøkningen i Norge er størst på Sør- og Vestlandet, fra Aust-Agder til Møre og Romsdal. I andre deler av landet er ledigheten synkende eller stabil, skriver Nav i en pressemelding.