Se video over av hvordan årets marsipanfigurer lages!

1. For å ta tak i en vanlig snakkis først: Kommer julemarsipanen tidligere og tidligere i butikken for hvert år?

- Nei, den kommer faktisk ikke tidligere. Den har kommet i uke 40 i veldig, veldig mange år nå. Folk ønsker det, vi selger godt, og vi er avhengig av en viss periode for å selge julemarsipanen for at den skal være lønnsomt for oss, sier fabrikksjef Anders Greiff ved Nidar.

For Nidar er det sånn at dersom salgssesongen blir for kort, vil det ikke lønne seg å produsere og da blir det ingen julemarsipan i det hele tatt.

For et par år tilbake var #altfortidlig en greie på Instagram. Der fikk blant annet Nidar gjennomgå.

2. Hvor mye julemarsipan produserer Nidar i fabrikken på Strindheim hvert år?

- Til sammen lager vi 650 tonn marsipan denne sesongen. Produksjonen starter i august og vi lager blant annet 8,5 millioner marsipanpølser og ti millioner av små og store julegriser, sier Greiff.

Ifølge Nidar har de en markedsandel på 96 prosent på julemarsipan.

3. Hvor mye omsetter dere julemarsipan for og hvor stor del av omsetningen til Nidar står julemarsipan for?

- Ut av butikk solgte Orkla Confectionery & Snacks Norge, som eier Nidar-fabrikken, julegodteri for 120 millioner kroner i fjor, noe som tilsvarer cirka halvparten av sesongmarkedet i den norske godterikategorien. Julesalget er svært viktig for oss, og Nidar Julemarsipan står for størstedelen av vårt sesongsalg og 65 prosent av det totale marsipansalget vårt, sier Greiff.

Har du lest den fine historien om 7-åringen som ikke likte marsipan, men som tok vare på marsipangrisen i 50 år?

4. Hva slags jubileum er det Nidars julemarsipan feirer i år?

- Oppskriften er den opprinnelige fra 1915, så det er 100-årsjubileum. Noe vi er veldig stolte av. I mange år var marsipanproduksjonen et rent håndverk, og julekolleksjonen ble gjerne byttet ut fra år til år. Resepten var imidlertid den samme, og fortsatt lager vi Nidar Julemarsipan etter den gode, gamle oppskriften, sier Greiff.

Les også: Ni av ti halstabletter uten særlig effekt

5. Gjør Nidar noe spesielt i jubileumsåret?

I en gammel marsipankjempe tilbake, nemlig kilosgrisen, som er fem ganger større enn «Stor julegris» på 200 gram: Det er «Stjernegris» som gjør comeback etter å ha vært ute av produksjon siden 2006 på grunn av for lav etterspørsel og en noe tungvint produksjon. Tri Nguyen Minh er en av de som står for støping av kjempegrisen. Først rulles det en pølse av marsipanen på størrelse med en kort vedkubbe, så støpes grisen før overflødig marsipan børstes fra kantene og den ett kilo tunge marsipanfiguren legges forsiktig til pakking.

- Dette er veldig artig å holde på med. Jeg lager vanligvis laban. Hver gris jeg støper, blir liksom mine barn, smiler Tri Nguyen Minh.

I tillegg til gigantgrisen, blir det i år også produsert smågriser i ulike farger i ny pose.

6. Hva er spesielt med Nidar-marsipanen?

- Vi har en egen prosess for marsipan som er spesiell for Nidar. Massen blir produsert av vår søsterbedrift Odense i Danmark. Oppskriften er hemmelig, men ikke innholdet: Det er mandler, bitre mandler, sukker og glukosesirup. De bitre mandlene er viktige for å få riktig smak. Lager du marsipan hjemme og ikke har bitre mandler, merker du at den smaker annerledes. Sjokoladen vi bruker på de figurene som har sjokoladetrekk, er nidars signarursjokolade. Den samme som vi bruker på Smash! og New energy, for eksempel, sier Greiff.

Leste du saken som forteller om Nidars kamp mot en tilfeldig sukkeravgift? De betaler avgift for sine marsipanfugurer, men det er ingen avgift på uformet marsipan som ligger i tørrvarehylla.

7. Og selv om vi kanskje helst ikke vil vite det: Hvor mange kalorier er det i en marsipangris?

Ifølge Nidars nettside, er det 470-520 kcal per 100 gram marsipan, avhengig av hvor mye sjokolade det er på marsipanen. Marsipan uten sjokolade har lavest kaloriinnhold. Det er noen kalorier mer enn i Nidars sjokolade som ligger mellom 450 og 500 kcal per 100 gram.

Den lille julegrisen på 65 gram har 290 kalorier, mens en 200-grams gris ikke er langt unna å dekke halve eller i hvertfall en tredel av dagsbehovet for kalorier med totalt 880 kalorier.

ANders Greiff ved samlebåndet som i løpet av ett skift sender 60.000 marsipangriser til sjokoladedekking og pakking. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Den originale julemarsipanen klar for butikkene. Stjernegris på ett kilo blir produsert i jubileumsåret. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Betty Grønskog og Anders Wangberg pakker marsipanen som kommer ut i butikken fra uke 40. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Julemarsipan produseres for fullt hos Nidar. I løpet av ett skift produseres 60.000 marsipangriser med sjokoladetrekk. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Tri Nguyen Minh lager spesialutgaven av julemarsipanen. Hver marsipangris legges i en form og presses for hånd. Foto: Håvard Haugseth Jensen
Før i tiden var det vanlig at marsipanen ble malt med konditorfarge. Her fra Nidars eget fotoarkiv. Foto: Nidar
En gammel marsipnanform. Fra 70-tallet og senere fikk grisen et litt mildere og snillere uttrykk. Foto: Håvard Haugseth Jensen