Nye tall for boligprisutviklingen i Norge ble lagt frem under en pressekonferanse i Oslo mandag formiddag.

Generelt sank boligprisene med 0,9 prosent i september. Korrigert for sesongvariasjoner - september er vurdert som en noe svak måned - er veksten i boligprisene likevel 0,1 prosent.

I Trondheim synker imidlertid prisene - med 1,1 prosent.

Svakere i Trondheim

Det er en svakere utvikling enn i landet for øvrig. Det blir også solgt færre boliger i Trondheim.

Det ble i september solgt 481 boliger, som er ned 5,1 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Ser man på det siste året under ett, har imidlertid prisveksten vært 5,6 prosent i Trondheim. Nivået ligger imidlertid under det nasjonale tallet, som er 6,9 prosent.

Boliger selges raskere

- Jeg har spådd denne utviklingen siden i fjor. Som sagt tidligere, er dette en «myk landing», sier Ola Mogseth, som er leder for de trønderske eiendomsmeglerne i DNB Eiendom.

Han stusser imidlertid på at omsetningshastigheten i Trondheim har økt. Gjennomsnittlig salgstid i september var 22 dager, mot 31 dager i landet for øvrig. Omsetningshastigheten har økt sammenlignet med både august i år og september i fjor.

Både eneboliger, leiligheter, rekkehus og tomannsboliger blir solgt raskere.

- Edruelig prissetting

- Som regel er høy omsetningshastighet en indikasjon på at prisene går opp. Jeg tror likevel at de fleste har tatt innover seg at markedet har flatet ut, sier han, og fortsetter:

- Jeg tror faktisk at selger og megler sammen har funnet ut at de må ta innover seg økt arbeidsledighet og de dårlige makrotallene vi blir presentert for. Det fører til en mer edruelig prissetting.

Skyldes det flaks eller godt vett og solid bankhåndverk hvis nordmenn kommer helskinnet fra fristelsen med gratis gjeld? Les kommentaren her.