Onsdag formiddag ble Statsbudsjettet for 2016 lagt frem.

Sjekk hva statsbudsjettet betyr for resten av Sør-Trøndelag her!

En viktig sak for utdanningsinstitusjonene i byen er fusjonen mellom NTNU og høyskolene i Sør Trøndelag, Gjøvik og Ålesund. I tillegg er planleggingen av sammenslåingen av campusene et prosjekt som ennå er i startsfasen, men som det trengs midler for å planlegge.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til NTNU med:

  • 13,9 millioner kroner til videre planlegging av framtidig campus for NTNU i Trondheim.

  • 14 millioner kroner til 30 nye rekrutteringsstillinger i matematiske, naturvitenskapelige og teknologiske (MNT) fag, fire rekrutteringsstillinger i maritime fag og to rekrutteringsstillinger i sykepleierutdanning.

  • 2,5 millioner kroner til 10 nye studieplasser i psykologi og 15 nye studieplasser i medisin.

  • 9,9 millioner kroner for å videreføre de nye studieplassene som ble opprettet i revidert nasjonalbudsjett 2015.

  • 10,6 millioner kroner for å videreføre de nye rekrutteringsstillingene som kom i 2015-budsjettet.

13,9 millioner til planlegging

Jubelen sto i taket da det for en måneds tid siden viste seg at regjeringen ville støtte sammenslåingen av NTNU til et helt nytt campus. Sammenslåingen er ennå langt frem i tid, men planleggingen er allerede godt i gang. Midler til nettopp denne planleggingen var noe av det ledelsen ved NTNU ønsket seg ut av statsbudsjettet for 2016.

I statsbudsjettet for 2016 bevilger regjeringen 13,9 millioner kroner til videre planlegging av framtidig campus for NTNU i Trondheim. Dette er prorektor for forskning, Kari Melby, godt fornøyd med.

- Vi er veldig fornøyd med at regjeringen bekrefter vedtaket om utvikling av samlet campus på NTNU gjennom å bevilge penger til planleggingen i dette statsbudsjettet, sier hun.

- Dette er gode planleggingspenger, og utviklingen er viktig for både for NTNU, byen og nasjonen, så vi er fornøyd med dette, legger hun til.

175 millioner til fusjonen

Fra 1. januar 2016 er NTNU slått sammen med Høgskolen i Gjøvik (HiG), Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) og Høgskolen i Ålesund (HiAls) til Norges teknisk-naturvitskapelige universitet (NTNU). Dette innebærer en stor kostnad for NTNU.

I tillegg til denne fusjonen blir det gjennomført tre liknende fusjoner i landet på samme tid. Dette gjelder det nye Universitetet i Nordland, det nye Universitetet i Tromsø, og den nye Høgskolen i Sørøst-Norge.

Regjeringen bevilger 175 millioner kroner til disse fusjonene. Bare fusjonen mellom NTNU, HiST, HiG og HiAls er forventet å ha en kostnad på 250 millioner over tre år.

Kari Melby sier de er fornøyd med at regjeringen bevilger penger til fusjonene, men at de også forventer at disse bevilgningene følges opp de kommende årene.

- Ved å ta på oss en oppgave som dette bidrar vi til å omstrukturere universitetslandskapet, og det er kostbart, sier hun.

- Det er fint at regjeringen øker bevilgningene til fusjonsutgiftene, for disse kommer godt med.

Midlene som skal gå til fusjonene er foreløpig ikke fordelt. NTNU blir dermed nødt til å sende inn en søknad og dokumentere sine behov før de får vite hvor mye som tilfaller dem.

- Vi er godt fornøyd med at det er en solid økning i forhold  til fjoråret, men samtidig forventer vi at regjeringen kommer til å øke dette i årene som kommer, sier Melby.

- Ved å gjennomgå denne fusjonen tar vi et ansvar, og vi vet at det koster. Utgiftene påløper hvert år, og vi forventer dermed at dette følges opp.

- Dette statsbudsjettet er et godt budsjett for universitetene, og innebærer en realvekst for NTNU. Det er vi godt fornøyd med, avslutter hun.

Leder av studenttinget vet NTNU, Jone Trovåg, utrykker at studentene gjerne skulle sett at det gikk litt mer penger til fusjonen.

- 175 millioner er ikke nok, men det er en god start, sier han.

Det ble også opprettet en ny søknadsbasert ordning for oppgradering av universitetsbygg i i 2015-budsjettet. Ordningen er utvidet fra 75 til 135 millioner kroner i 2016-budsjettet, og NTNU kan søke om midler fra ordningen. NTNU fikk 40 millioner kroner til Kjemiblokk 3 fra ordningen i 2015.

Dronning Mauds Minne

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Dronning Mauds Minne, Høgskole for barnehagelærerutdanning med 0,8 millioner kroner for å videreføre de nye rekrutteringsstillingene som kom i 2015-budsjettet.

Videreutdanning

Den historiske satsningen på videreutdanning for lærere videreføres i 2016. Etter å ha tredoblet satsningen på videreutdanningen er vi på det nivået vi ønsker. Totalt legges det til grunn 5050 plasser til videreutdanning for lærere i 2015 og 2016. 337 av plassene ble tilbudt lærere i Sør-Trøndelag høsten 2015.

Studentene får litt mer å rutte med

De viktigste kampsakene til studentene har i mange år vært økt studiestøtte og flere studentboliger.

Regjeringen foreslår å øke bevillingene til studiefinansieringen med 3,1%. Det innebærer at studiefinansieringen for den enkelte student øker med kroner 3160 årlig sammenlignet med studieåret 2015/2016.

Sett opp i mot grunnbeløpet i folketrygden (G) for 2015 tilsvarer dette et økning fra 1,12 til 1,15 G.

Dette innebærer at hver enkelt student får 316 kroner mer å rutte med i måneden.

Ikke imponert

Leder av studenttinget ved NTNU, Jone Trovåg er ikke imponert over studentsatsningen til regjeringen.

- Det er skuffende at det ikke kommer noen stor økning på studiestøtten, sier han.

- Vi savner en betydelig satsning, og føler dette kun er en langsiktig satsning, legger Trovåg til.

- Det er ikke det vi ønsker. Vi vil se en gradvis økning av studiestøtten.

Også leder av velferdstinget i Trondheim, Maiken Vasset Størkersen, er skuffet over jobben regjeringen har gjort for studentene.

- Her har de gjort en slett jobb. Det er ikke i nærheten av studentkravet som NSO (Norsk Studentorganisasjon) forholder seg til, sier hun.

- Vi blir kastet inn i et voksenliv uten å ha en voksen økonomi. Studentene går i minus hver måned, og det er ikke godt nok. Det er bra den i det minste økes litt, men de kunne gjort en bedre jobb.

2200 flere studentboliger

Studentboliger har alltid vært en av studentenes store kampsaker, og i studentkravet ønsker man seg bevilgninger til 3000 nye boliger i året.

Regjeringen foreslår i Statsbudsjettet for 2016 at det skal gis 2 200 nye tilsagn om tilskudd til bygging av studentboliger i Norge neste år, et antall som er tilsvarende det som var i fjorårets budsjett.

- Det er positivt at de holder nivået fra i fjor, men vi skulle ønske det var høyere, sier Jone Trovåg.

- Vi ønsker å se en årlig økning på 3000 boliger, men skal være fornøyd med at de holder antallet oppe, legger han til.

Norsk Studentorganisasjon (NSO) har et mål om en nasjonal dekningsgrad på 20 % når det kommer til studentboliger. I år er dekningsgraden 14,54 %, det vil si at det mangler 13 251 boliger på landsbasis for å nå målet.

Maiken Vasset Størkersen, er fornøyd med satsningen.

- Vi synes det er veldig bra at de fortsetter satsningen fra i fjor, men det er ikke 3000 som vi ønsker.

- Fremover nå skal vi legge mer press på regjeringen for å få de til å forstå at tallet bør være 3000, sier hun.

I 2015 ble det gitt tilsagn om 250 nye studentboliger i Sør-Trøndelag. Studentsamskipnaden vil kunne søke om midler også neste år, som vil bli fordelt tidlig på året.

Studenter: Leder av velferdstinget Maiken Vasset Størkersen (f.v.) og leder av Studenttinget Jone Trovåg diskuterer statsbudsjettet. Foran: Marinteknittstudenten Frida Mattson Foto: Richard Sagen, Adresseavisen