I statsbudsjettet for 2016 kuttes den alminnelige skattesatsen for bedrifter og lønnsmottakere fra 27 til 25 prosent.

I skattereformen, som ble lagt fram samtidig som statsbudsjettet, varsler regjeringen enda lavere skatt i årene som kommer. Innen tre år skal både selskaps- og inntektsskatten reduseres til 22 prosent.

– Vi foreslår å redusere selskapsskattesatsen fra 27 til 22 prosent i løpet av 2016-2018. Ytterligere reduksjoner vurderes i lys av utviklingen internasjonalt. Allerede i budsjettet for 2016 foreslår vi å redusere satsen til 25 prosent, sier finansminister Siv Jensen.

Følg Adressa.no sin livedekning av statsbudsjettet her

LES OGSÅ: Jensen: - Budsjettet svarer på utfordringene

LES OGSÅ: Over 400 mill. til trønderske veier

LES OGSÅ: Norge fortsatt på skattetoppen i Norden

Kutter til svensk nivå

Ifølge Jensen kuttes skatten for å styrke Norges sjanser i kampen om å tiltrekke seg investeringer.

- Det er nødvendig å senke nivået på selskapsskatten i Norge slik at det nærmer seg nivået i sammenlignbare land. Samtidig ønsker vi ikke at Norge skal lede an i en internasjonal skattekonkurranse om lavest mulig skatt på selskap, sier hun.

Den gjennomsnittlige skattesatsen for bedrifter i EU er 22,4 prosent, ifølge Scheel-utvalget. I Danmark er skattesatsen 23,5 prosent, mens den er 22 prosent i Sverige og 20 prosent i Island og Finland.

Skattekuttet for bedrifter vil koste staten 6,1 milliarder kroner neste år, og 14,2 milliarder i året når skattesatsen reduseres til 22 prosent. Til gjengjeld planlegger regjeringen å hente inn 3,5 milliarder i året gjennom ulike skatteskjerpelser, og 3,5 milliarder ved å innføre moms på finansielle tjenester. Denne momsen vil tidligst komme i 2017.

Også inntektsskatten reduseres

Helt siden 1992 har skattesatsen for bedrifter og lønnsmottakere vært lik i Norge, først og fremst for å unngå skatteplanlegging og smutthull. Dette prinsippet vil regjeringen holde fast ved også de neste årene.

Deler av inntektstapet skal dekkes inn med en ny trinnskatt, som erstatter dagens toppskatt. Regjeringen foreslår også å øke den laveste momssatsen fra åtte til ti prosent. Det vil blant annet gi dyrere kino- og togbilletter.

Ifølge Finansdepartementet vil det koste staten 21,4 milliarder kroner å senke inntektsskatten til 25 prosent i 2016, og ytterligere 53,2 milliarder å kutte til 22 prosent.

Den nye trinnskatten vil gi inntekter på 17 milliarder i 2016 og 45 milliarder i året fram mot 2018. Netto vil ni av ti skattytere få lavere skatt som følge av skattereformen. Nesten alle skattytere vil også få lavere marginalskatt.