- Jeg ble fryktelig sint da jeg oppdaget det. Saken gjorde meg også stresset og deprimert. Dagen etter ble jeg sykmeldt, forteller hun til Aftenposten.no.

Mikkelsen har tilsammen vært leiesjåfør for drosjeeiere i Kristiansund-området i syv år. I februar i år begynte hun å kjøre for en ny arbeidsgiver i byen. I august sjekket hun kameraet i bilen – på oppfordring fra en kollega.

- Jeg tok ut kortet. Da fant jeg ut at der lå lydopptak fra alt som hadde blitt sagt i bilen i løpet av den vakten, forteller Mikkelsen.

- Refererte private forhold

Kameraet pekte ut av bilens frontrute, men mikrofonen tok ifølge Mikkelsen opp alt som hadde blitt sagt i drosjen, både av henne og passasjerer. Drosjeeier John Hjellnes avviser overfor Aftenposten at han har montert kamera med lydopptak for å overvåke ansatte og passasjerer. Han sier at han bare har vært inne og sjekket innholdet på minnebrikken et par-tre ganger de siste to årene – og da i forbindelse med trafikkhendelser.

- Jeg trodde at lyden var avslått, men den må ha blitt slått på ved en feiltagelse da jeg flyttet kameraet fra en bil til en annen, sier Hjellnes.

Det er en forklaring hans leiesjåfør ikke tror noe på. For Janne M. Mikkelsen falt nemlig noen brikker på plass da hun sjekket innholdet på kameraets minnebrikke. Gjennom det siste halvåret har hun flere ganger stusset over hvordan drosjeeieren har hatt kjennskap til svært private forhold – blant annet en graviditet. Hun har ikke fått klarhet i om det er gjort opptak hver dag siden hun startet i jobben, men frykter at det har skjedd i store deler av perioden.

- Det er fryktelig ekkelt overfor kolleger og kunder som forventer at det som blir sagt i en drosje forblir der, sier hun.

Meldt til politi og tilsyn

Dagen etter at Janne M. Mikkelsen ble klar over opptaket og konfronterte arbeidsgiveren, ble hun oppsagt. Den ble trukket tilbake, deretter erstattet med en advarsel og en vaktturnus som Mikkelsen mener er umulig å leve av.

Saken er anmeldt til politiet. Politiadvokat Johan Petter Iversen i Nordmøre og Romsdal politidistrikt bekrefter dette, men saken er ikke ferdig etterforsket. Transportarbeiderforeningen i Møre og Romsdal har i tillegg meldt saken til Datatilsynet. Der er det foreløpig ikke fattet noe vedtak. Men juridisk rådgiver Stian Moltke-Hansen Tveten opplyser at tilsynet har hatt saker som har gått på kameraovervåking i drosjer. Men i denne saken er forholdet noe annet, i og med at det gjelder lydopptak av ansatte og passasjerer.

- Det skal mer til for å akseptere lydopptak i kombinasjon med kameraovervåking fordi dette er mer inngripende og ofte ikke hensiktsmessig eller nødvendig for overvåkingen, sier Moltke-Hansen Tveten.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter

Ber om en oppvask

Overvåkingssaken er den siste i en serie av saker rundt forhold i drosjenæringen i Kristiansund. Beskyldninger om kameraderi, brudd på samvirkeloven og spekulativ bruk av ekstraløyver har versert de siste årene. Det resulterte i at noen av sjåførene ba tingretten om å granske samvirkeforetaket Kristiansund Taxi. Nordmøre tingrett mente det ikke for grunnlag for det – uten at det har roet forholdene.

- Det trengs en oppvask i Kristiansund Taxi. Sentrale sjåfører – som sitter i styret – har et løst forhold til lover og regler. Overvåkingssaken er bare en av flere forhold som vitner om en ukultur i taxisamvirket i byen, sier Jack Narve Sæther, leder i Møre og Romsdal Transportarbeiderforening. Han har også koblet inn fylket og Arbeidstilsynet i saken.

Ikke kontaktet av styreleder

Styreleder i Kristiansund Taxi, Knut Magne Jektvik, avviser fagforeningens beskrivelser. Han antyder i stedet at overvåkingssaken har sitt utspring i en maktkamp mellom sjåførene. Denne saken – hvor den aktuelle drosjeeier sitter i styret – er for øvrig ikke behandlet av styret.

- Men jeg har fått en forklaring fra drosjeeier og ser ikke noen grunn til å tvile på den, sier Jektvik. Styrelederen har imidlertid ikke kontaktet leiesjåføren.

- Han har aldri kontaktet meg, sier Janne M. Mikkelsen.

Leder i Møre og Romsdal Transportarbeiderforening, Jack Narve Sæther, reagerer sterkt på det han mener er ulovlig overvåking av en drosjesjåfør. -Jeg har ikke opplevd lignende saker, sier han. Foto: ARNFINN MAUREN