Torsdag morgen ble det kjent at Kværner Verdal har vunnet en Statoil-kontrakt på bygging av et stålunderstell til Johan Sverdrup-feltet.

Kontrakten har en verdi på én milliard kroner, og omfatter både engineering, fabrikasjon og selve byggingen av understellet til prosessplattformen.

Det hele skal installeres på Johan Sverdrup-feltet sommeren 2018. Gigantfeltet kommer i produksjon året etter, og er et av de største oljefeltene på norsk sokkel noensinne.

- Bidrar til arbeid for mange

- Dette er den tredje leveransen som kommer ut av rammeavtalen mellom Statoil og Kværner på stålunderstell. Dette betyr at Kværner skal levere tre av fire stålunderstell til første utbyggingstrinn av Johan Sverdrup, sa Kværners prosjektdirektør Kjetel Digre i en pressemelding.

Også olje- og energiminister Tord Lien uttrykker glede over kontraktstildelingen.

- Jeg er stolt og glad for at en norsk leverandør igjen har vunnet nok en Sverdrup-kontrakt i hard internasjonal konkurranse. At hjørnesteinsbedriften Kværner Verdal er konkurransedyktig og vinner kontrakter som bidrar til arbeid for mange i de neste årene er viktig både for bedriften og deres ansatte, for regionen og for landet, sier Lien.

Uttalelsen er videreformidlet av kommunikasjonsavdelingen i Olje- og energidepartementet.

Fornøyd på Verdal

Administrerende direktør Sverre Myklebust ved Kværner Verdal er naturlig nok godt fornøyd med kontraktstildelingen:

- Det er klart at dette er viktig for oss som bedrift. Nå har vi grei beskjeftigelse frem til sommeren 2018, dette blir hele grunnlaget vårt, sier Myklebust til Adresseavisen.

I fase én av Johan Sverdrup-utbyggingen har Kværner Verdal nå sikret seg tre av fire stålunderstell. Totalt vil nær 600 personer, brorparten av dem i Verdal, jobbe med dette, ifølge Myklebust.

Siste til Spania

I en periode med lave oljepriser og fallende aktivitet på norsk sokkel, understreker olje- og energiminister Tord Lien viktigheten av Johan Sverdrup-utbyggingen som sådan:

- Sverdrup-utbyggingen er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår, og gir store muligheter for oppdrag til mange leverandører. At prosjektet går etter tidsplanen er viktig for sysselsettingen i næringen, sier han, og legger til:

- Dagens kontraktstildeling viser at norske leverandører har tatt tak i kostnadsutfordringen og viser seg konkurransedyktige i skarp internasjonal konkurranse. Det borger godt for framtida.

Statoil lyste i denne omgang ut kontrakt på to stålunderstell. Den andre kontrakten gikk til Dragados Offshore, et spansk selskap som ligger nær Gibraltar.