- Du er banksjef i BNbank. Banken holder på med en snuoperasjon hvor dere skal satse på personmarkedet og kutter ut bedriftsmarkedet, noe som medfører at en rekke mennesker må slutte. Hvordan opplever du det?

- Det er veldig vondt. Jeg er i utgangspunktet veldig glad i folk. Men å være glad i folk blir et tveegget sverd i slike prosesser. Dette er meget dyktige, gode mennesker som jeg bryr meg om, sier Hovland til Aftenposten.

- Likevel må noen ut?

- Ja. En bedrift som skal gå godt, må av og til gjøre vonde ting på veien. På denne måten sikrer jeg fremtiden for dem som er igjen. Men jeg tror at om du er glad i folk, smerter det mer.

- Betyr det at du gjør noe annerledes enn andre?

- Jeg forsøker å være ærlig, oppriktig og åpen og på den måten få folk til å forstå.

- Og så er samtalen over, noen har fått beskjed om at det ikke er bruk for dem. Hva skjer med deg da?

- Jeg har en kone som også er min bestevenn i livet. Og så har jeg noen få, gode venner jeg ventilerer med. For meg er balanse viktig i livet. Jeg blir bedre som leder av familie, venner og de basale tingene i boks, som søvn, mat og trening. Når jeg legger meg ferdigsnakka, får jeg god søvn og vet jeg holder, selv om det kreves mye.

Adresseavisen har gjort en rekke lederintervjuer med ledere i Trøndelag, under finner du et lite utvalg:

Merethe Storødegård - NHO

Jan Kleven - Eltec

Finn Dybdalen - City Syd

Camilla Prytz - Norges kreative høyskole

- Du sier dette som om det er noe du setter høyere i dag enn tidligere. Hva skjedde?

- Jeg ble en av toppsjefene i Meieriet Tine for ti år siden. Akkurat da hadde Tine gjort det veldig bra, men et par måneder etter at jeg begynte, dukket skandalen med Rema og Synnøve Finden opp. Feilaktige beskyldninger om at Tine hadde betalt for at Synnøve ikke skulle få hylleplass fikk omdømme og resultatene rett til bunns. Jeg og de andre lederne fikk i oppgave å få skuta på rett kjøl igjen.

- Hva lærte du om deg selv da?

- Når jeg har flinke folk rundt meg, er det utrolig moro å jobbe med vanskelige ting og få resultater. Det ga meg litt en "mission impossible"-følelse. Jeg var ung og innbilte meg at jeg var uovervinnelig. Det var jo bare tøv. Etter noen år måtte jeg ha et møte med meg selv.

- Ble du overrasket over hvem du møtte?

- Ja. Når du tror jobben er viktigere enn alt annet du gjør her i livet, da er det på tide å stoppe opp litt. Selv om jeg var hjemme, var jeg på jobb mentalt.

- Men du hadde det gøy på jobb. Hvorfor var det behov for endring?

- Jeg kom hjem med ekstremt dårlig samvittighet for å ha vært så mye borte. Når jeg først hadde kommet hjem, ble jeg sur på dem hjemme fordi de holdt meg borte fra jobb – det var en absurd følelse.

- Hva førte det til?

- Jeg sa opp jobben og familien flyttet til Trondheim.

- Nå har du en ny toppjobb. Hvordan unngår du å havne i samme situasjon igjen?

- Den gangen var jeg var et ja-menneske som ikke kunne prioritere og delegere godt nok. Jeg er fremdeles et ja-menneske, men jeg er flinkere til å prioritere og stoler på dyktige medarbeidere i stedet for å gjøre alt selv. Min jobb er mer å være tydelig på målene våre, veilede og inspirere. Jeg vet også at jeg må ha balanse i livet og er avhengig av gode samtaler med nære relasjoner for å fungere godt. Og så har jeg funnet ut at kveldsmaten er hellig.

- Kveldsmaten?

- Det er da familien samles rundt bordet, vi hører hvordan vi har det, snakker sammen om viktige og uviktige ting. Det er blitt vårt felles møtepunkt og det gjør jeg alt for å kunne få med meg. Hver dag.

- Det høres ut som du fremdeles har en jobb som krever veldig mye av deg. Er det verdt det?

- Jeg liker å sammenligne det å være toppleder med en toppidrettsutøver. Noen økter er tøffe og du må jobbe hardt med de riktige tingene for å lykkes. Men om man motiveres av oppgavene, er det utrolig moro. Når du da kommer i mål og ser at det du har investert betaler seg, eksempelvis i at medarbeiderne når sine mål, at du har vært med på å skape en trygg arbeidsplass, at kundene er fornøyd og du får være med på å utvikle verdi for eierne og samfunnet. Ja, da er det verdt det.