For å få utbetalt lønn vil ansatte trolig begjære Noryards Fosen konkurs dersom en positiv avklaring ikke kommer i dag.

De tre arbeidstakerorganisasjonene, Verkstedklubben, Nito og Lederne, har sendt felles brev til konsernledelsen med varsel om at konkursbegjæring vil komme dersom lønnen ikke utbetales.

Avhenger av avklaringer onsdag

- Alt avhenger av hvilke avklaringer som kommer i styremøter i dag, sier klubbleder for verftets største klubb, Verkstedsklubben, Øyvind Kimo, til Adresseavisen.

- Detter er en vanlig prosedyre for å sikre oss i forhold til frister. Juridisk har Noryards Fosen brutt arbeidskontraktene og arbeidsmiljøloven, så vi har rett til å slå dem konkurs, sier Kimo.

Fredag fikk ansatte ved verftet på Kvithyll i Rissa beskjed om at selskapet ikke har råd til å betale ut lønn. I dag sitter først styret i Noryards Fosen i møte før konsernstyret skal møtes for å prøve å komme til en løsning etter uenigheten eierne imellom om finasiering av nye Boa-skip.

Henstilt om å stille på jobb

Konsernsjef Ivar K. Hanson sa til Adresseavisen onsdag morgen at selskapet har henstilt til ansatte om å stille på jobb som normalt, selv om arbeidskontraktene nå brytes ved at lønn ikke betales ut. Han sier han synes det er fantastisk at alle ansatte har møtt på jobb selv om de skulle hatt lønnsutbetaling før helgen.

Konsernsjefen sitter onsdag i møter og har ikke vært tilgjengelig for kommentarer på at ansatte vurderer konkursbegjæring.

Ledelsen skal ha varslet et allmøte for ansatte klokken 14.00 i dag.

Frustrerte ansatte

Men blant ansatte på verftet er ikke tilfredsheten andre veien like stor.

- Vi fikk høre rykter tirsdag om at det var kommet inn penger til konsernet. Hvorfor har ikke vi sett noe til lønna vår ennå da? spør hovedverneombud Børge Gjerde ved Noryards Fosen.

Hans husholdning venter på to månedslønninger, for kona er også ansatt på verftet. Slik er det for flere ektepar. Verftet er fortsatt en stor arbeidsplass i Rissa.

- Jeg ble egentlig oppsagt, men får jobbe 20 prosent for å tilfredsstille vilkår for AFP (avtalefestet pensjon journ.anm.). Jeg er en av de heldige, sier Gjerde.

- Skuffet over eierne

Kjell Håvard Ness og Bjørn Fissum jobber begge på oppsigelse ved verftet. De går onsdag formiddag uten så mye å gjøre, ettersom arbeid er satt på vent til avklaringene kommer. De er ikke imponert over måten eierne har håndtert saken.

- De burde ta de økonomiske problemene selv og ikke la det gå ut over oss, sier Ness.

- Er dere skuffet?

- Skuffet ja! På en skala fra én til ti så sier jeg 20, sier han og får nikkende støtte fra Fissum.

- Er dette en oppfattning ansatte flest deler med dere?

- Ja. Folk er frustrert og irritert, sier Ness.

Har ikke snakket sammen

Onsdag formiddag sier skipsreder Ole T. Bjørnevik til Adresseavisen at han ikke har snakket med Noryards' eier, Kostjantin Zjevago. Uenigheter mellom de to er årsaken til at verftet i Rissa er i den kritiske situasjonen det nå er i, etter at en kontrakt på bygging av skip til 700 millioner kroner ble kansellert tidligere i september.

Ukrainske Kostjantin Zjevago hadde engasjert seg personlig for at verftet i Fosen skulle få oppdraget med å bygge det nye skipet til 700 millioner kroner for Boa Offshore.

Den ukrainske oligarken gikk inn i et felles foretak med Bjørnevik for å drifte fartøyet. Gjennom sitt selskap Calexco skulle han gå inn med en tredel av egenkapitalen, mens Boa skulle stå for resten. Bjørnevik skal ha betalt inn sin del, menikke fått finansieringen fra Zjevago.

Ansatte ved verftet i Rissa venter i ubehagelig spenning på at ledelsen skal avgjøre verftets skjebne onsdag. Foto: Marianne Tønset
Kjell Håvard Ness og Bjørn Hyssam jobber begge på oppsigelse ved verftet. De går onsdag formiddag uten så mye å gjøre, ettersom arbeid er satt på vent til avklaringene kommer. Foto: Marianne Tønset
Kontrakten om å bygge et skip for rederiet Boa, som eies av skipsreder Ole T. Bjørnevik i Trondheim, er ekstremt viktig for Noryards' verft på Fosen. Foto: Ole Martin Wold