Eneboligen i Alfheimsvingen 24 på Stavset på Byåsen i Trondheim ble i høst lagt ut til en prisantydning på 4,5 millioner kroner.

Megler Hans Christian Espenes i Privatmegleren forteller imidlertid om en enorm respons på salgsannonsen. Til sammen 50 personer viste interesse for boligen som har et bruksareal på 179 kvadratmeter.

Da budrunden var over, hadde salgssummen kommet opp i 5,35 millioner kroner, 835 000 kroner over prisantydningen.

Ifølge meglerne er det en generell trend at prisen på eneboligene i Trondheim stiger mer enn resten av boligmarkedet. Hvor mye mer de stiger kan du lese om her.

Forøvrig er det slik at boligmarkedet nå faller i Trondheim.

To millioner mer på ett år

For selgerne var salgssummen særdeles gode nyheter. De kjøpte nemlig boligen for kun 3,5 millioner kroner for rundt ett år siden. På det ene året de har eid den, har boligen altså steget to millioner kroner i verdi. Espenes mener imidlertid det ikke er tilfeldig at de fikk såpass til klaff da de skulle selge.

- Hemmeligheten her ligger blant annet i oppussingen. Forrige gang den lå ute var prisantydningen 3,65 millioner kroner, men den gikk bare for 3,5 millioner. Det boligen hadde den gang i tillegg til en flott beliggenhet, var et nyoppusset tak, et kjøkken av nyere dato og et nytt bad. Men det manglet litt, og de forrige eierne gjorde etter min mening et kupp, sier Espenes.

«Riktig» og «feil» oppussing

Megleren mener at det selgerne har gjort, er å ta ut det fulle potensialet i boligen.

- De så forbi at det var litt feil farge på veggene og at alt ikke var i topp stand da de kjøpte. Så gjorde de en skikkelig jobb med å pusse opp resten selv. Det som gjør at den nå går såpass mye høyere i pris, er at de har brukt kvalitetsmaterialer når de har pusset opp. Hele oppussingen bærer preg av kvalitet, og de som kjøpte fikk en nøkkelferdig bolig som fremstår tilnærmet som ny, sier Espenes.

Dette er blant endringene selgerne har gjort på boligen:

  • Skiftet vinduer

  • Drenert rundt huset

  • Malt huset (det var tidligere rødt)

  • Byttet store deler av det elektriske anlegget

  • Bygget en stor platting og ny veranda

- Kjøperne er kjappe til å gjennomskue billig oppussing som er gjort for å få en høyere verdi på boligen. Skal du få igjen det du legger inn i oppussingen, må du gjøre det skikkelig. Dette gjelder spesielt boliger hvor kjøperne har et langsiktig perspektiv, slik som eneboliger som er ment for barnefamilier som har tenkt å bo der en god stund. Da nytter ikke med billige løsninger, sier Espenes.

Også i Trondheims nabokommune Malvik går eneboliger godt for tiden. Denne satte ny prisrekord da den ble solgt i høst.

Ryddet opp i uteområdet

Totalt kostet oppussingen selgerne gjorde i underkant av én million kroner. I tillegg forteller Espenes at de har lagt inn mye egeninnsats i oppussingen som er vanskelig å måle i kroner og øre.

Espenes sier det også ble gjort en god del arbeid på uteområdene rundt huset.

- De har flidd opp uteområdene som omkranser boligen og fått ut potensialet også her. Men det som gjør at denne går for 5,35 millioner, som sett i ettertid åpenbart er riktig markedsverdi, er at den har en veldig attraktiv totalpakke. Det er nært til skoler, barnehager og dagligvarebutikker. I tillegg har den godt med parkeringsplass og fine solfylte uteområder. Skal du bruke mye penger på oppussing, må hele pakken være bra. Men pusser du opp en bolig som denne til potensialet den virkelig har, får du også betalt for det, sier Espenes.

Det finnes også eksempler på at fritidseiendommer kan stige kraftig i verdi på kort tid. Denne hytta i Trondheim doblet seg i verdi på ett år.