Fylkesrådmannen i Sør-Trøndelag fylkeskommune vil plusse på AtBs budsjett med 20 millioner kroner.

Det ble kjent da budsjettforslaget ble lagt frem for fylkesutvalget tirsdag.

Fra før har fylkespolitikerne bestemt at AtB må spare 35 millioner kroner. Sparesummen reduseres dermed til 15 millioner kroner, dersom fylkesrådmannens budsjettforslag blir vedtatt.

Kritikk for økonomistyring

Økonomistyringen i AtB har vært gjenstand for sterk kritikk de siste årene.

En revisjonsrapport som ble lagt frem i februar i år konkluderte med at selskapet har vært preget av generell mangel på risikostyring, og at det i tillegg har sviktet på budsjettering og ved budsjettrevisjoner.

Selskapet hadde en budsjettoverskridelse på 156 millioner kroner i 2013. Det har tidligere kommet frem at AtB kjørte totalt 4,9 millioner kilometer uten passasjerer i 2014.

Siden har rutetilbudet blitt redusert, til tross for at selskapet hadde et resultat før skatt på drøyt fem millioner kroner i fjor.

Prisene gikk opp i sommer

I år har AtB kuttet for mellom 50 og 60 millioner kroner i rutekjøp for buss og båt i hele fylket. Disse kuttene har i størst grad rammet reisende ute i distriktene, og fra august ble noen av rutene gjeninnført.

Omtrent samtidig gjorde selskapet endringer i billettstrukturen slik at prisene gikk opp, noe som skapte reaksjoner fra passasjerene.

I år fikk AtB 80 millioner kroner mindre å rutte med fra fylkeskommunen, og etter planen skulle tilskuddet kuttes med ytterligere 35 millioner i 2016. Nå foreslår altså fylkesrådmannen at kuttet blir redusert.

Det totale fylkesbudsjettet er på 4,8 milliarder kroner, hvor av 840 millioner er avsatt til kollektivtransport.