Samtidig har svekkelsen av den norske krona gjort egenkapitalen uakseptabel lav i det gjeldstyngede konsernet. Norske Skog lanserer derfor et tilbud til obligasjonseierne, det vil si långiverne, om endringer i obligasjonslånene.

- Den kraftige svekkelsen av den norske kronen har økt netto rentebærende gjeld og redusert bokført egenkapital til et uakseptabelt nivå. Dersom transaksjonen blir fullført, kan vi unngå en omfattende balanserestrukturering i overskuelig framtid, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog i en melding sendt til Oslo Børs.

Nå kan du også følge med på næringslivs- og økonominyheter fra Midt-Norge på Facebook.

Gå inn på Økonomiadressa her, og trykk på «liker» hvis du vil følge oss!

Forlenger tilbakebetaling

Selskapet forslår ombytte av obligasjoner med forfall neste år til nye usikrede låneobligasjoner med forfall i juni 2019, og ombytte av obligasjoner med forfall i 2017 til en blanding av nye usikrede obligasjoner med forfall i juni 2026 og evigvarende obligasjoner.

Samtidig vil Norske Skog be om samtykke fra eierne av obligasjonene med forfall i 2016, 2017, 2021 og 2023 for å endre vilkårene og betingelsene til eksisterende obligasjoner.

«Hensikten er å oppnå en forlengelse av forfallene, gjeldsreduksjon og en felles jurisdiksjon for konsernets internasjonale obligasjonslån», skriver selskapet i meldingen.

Advarer mot tap

Norske Skog advarer kreditorene som ikke vil godta å utsette forfallet om at de ikke har penger til å betale dem tilbake.

«Det finnes ingen tilgjengelig likviditetsfasilitet til å finansiere en eventuell tilbakebetaling av 2016- eller 2017-obligasjoner eid av investorer som velger å ikke delta i transaksjonen», står det i meldingen.

Ifølge Norske Skog har 2015 vært mer utfordrende enn forutsatt i begynnelsen av året. Selskapet viser til at europeiske avispapirpriser falt med nær 15 prosent i andre kvartal. I Asia er papirprisene historisk lave, og skaper en betydelig utfordring for virksomhetene i Australasia.

«Utsiktene for 2016 tilsier en forbedring i prisbildet, imidlertid blir tapte bidrag i 2015 neppe kompensert i løpet av første halvår 2016», står det i meldingen.

Restrukturering

Dersom transaksjonen Norske Skog foreslår ikke lykkes, vil det trolig medføre en helhetlig balanserestrukturering med et betydelig eller totalt tap i verdien av 2016- og 2017-obligasjonene, ifølge selskapet.

- Vi mener at en vellykket gjennomføring av transaksjonen vil beskytte verdier for alle våre interessenter. Vi mener å være i en bedre kostnadsposisjon enn før, som følge av fortsatte kostnadsprogrammer, lavere olje- og energipriser og bedre stordriftsfordeler på våre gjenværende fabrikker. Vi vil videre kontinuerlig tilpasse vår produksjonsportefølje til markedets behov, sier Ombudstvedt i meldingen.

Byttetilbudet og samtykkeoppfordringen fra Norske Skog gjelder i 20 virkedager og står til onsdag 16. desember.'

Følg Økonomiadressa på Facebook her!