Fredag ettermiddag framsto tonen som anspent i budsjettforhandlingene som allerede da var langt på overtid. Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen var inne i samtalene i helgen og søndag kveld hadde partene klart å enes om et opplegg.

– Vi begynner å se konturene av en avtale, sa Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik på vei inn til et forhandlingsmøte med regjeringspartiene Høyre og Frp og det andre samarbeidspartiet KrF på Stortinget mandag morgen.

Partene har selv satt frist for enighet til klokken 12, men en avtale ventes først å bli lagt fram for offentligheten et stykke utpå dagen – etter at stortingsgruppene er konsultert.

Endringer

Etter det NTB erfarer innebærer budsjettavtalen at det flyttes på mellom 5 og 6 milliarder kroner i regjeringens opprinnelige budsjettforslag. Omprioriteringene innen det enkelte budsjettkapittel ligger mandag morgen an til å overstige 14 milliarder kroner.

Fremskrittspartiet ser ut til å få gjennomslag for å holde diesel- og bensinavgiften uendret, men det ligger an til endringer i engangsavgiften som gjør at forurensende biler blir dyrere å kjøpe. Samtidig forplikter partene seg til nye vurderinger av bilavgiftene når rapporten fra Grønn skattekommisjon foreligger senere i år.

Frp skal også ha fått gjennomslag for å redusere avkortingen i pensjonen til gifte og samboende pensjonister, en reform som har en helårseffekt på snaut 3 milliarder kroner.'

Bistand

Å tilbakeføre penger som regjeringen omdisponerte innen bistandsbudsjettet for å finansiere hjemlige tiltak mot flyktningkrisen, har vært KrFs hovedprioritering i forhandlingene.

De opprinnelige 4,3 milliarder kronene som ble omdisponert, er etter det NRK får opplyst nedjustert med rundt 2,5 milliarder kroner til 1,8 milliarder kroner.

NRK melder også at ordningen med gratis kjernetid i barnehager utvides til også å omfatte treåringer. I tillegg utvides ordningen med tidlig innsats i småskolen slik at det blir to lærere i klasserommet for elevene fra 1. til 4. klasse.

Et av Venstres hovedmål har vært et sterkere grønt skifte i budsjettet, altså gjøre det dyrere å forurense og billigere å velge miljøvennlig. I tråd med dette så det søndag ut til at elavgiften økes 1,50 med øre per kilowattimer, ifølge TV 2.

Motivert av det samme, blir det dyrere å fly så vel innenriks som utenriks, ifølge NRK. Distriktsrutene skjermes imidlertid mot denne avgiftsøkningen.

Skatt

Regjeringens forslag til ny skattemodell, såkalt trinnskatt endres også, ifølge NRK. Blant annet ligger det an til at første trinnet i modellen faller bort, noe som gagner lavtlønte husholdninger.

Finansminister Siv Jensen (Frp) får heller ikke nå gjennomslag for ønsket om å overføre kemnerfunksjonen fra kommunene til staten, etter det NRK kjenner til. Forslaget ble også lagt i skuffen under forhandlingene om revidert statsbudsjett