New York: Pfizer er blant annet kjent for å stå bak Viagra, mens Allergan er kjent for å ha utviklet Botox. Sammenslåingen gjør dette til verdens største legemiddelprodusent, og kampen mot ereksjonsproblemer og rynker blir dermed ytterligere intensivert.

De to selskapene er til sammen verdt 160 milliarder dollar - nærmere 1.400 milliarder kroner. Bekreftelsen kom mandag, en måneds tid etter at Wall Street Journal meldte om at de to selskapene hadde innledet fusjonssamtaler.

New York-baserte Pfizers sjef Ian Read blir administrerende direktør i det sammenslåtte selskapet, mens det irske selskapet Allergans toppsjef Brent Saunders blir teknisk direktør.

Alzheimer og kolesterol

Foruten å tjene seg rik på andres ereksjonsproblemer, står Pfizer bak en lang rekke medikamenter mot blant annet HIV-infeksjoner, soppinfeksjon, hodepine, kolesterol, kreft og astma.

Allergan er i tillegg til Botox kjent for å utvikle brystimplantater, samt medikamenter mot problemer tilknyttet blant annet overgangsalder, allergi, prostataproblemer, samt behandling av Alzheimer og schizofreni.

Pfizer bistår også Bill Gates' vaksinefond for å hjelpe kvinner og barn i fattige land.

Skattenivå

Wall Street Journal og Bloomberg har pekt på at avtalen vil gjøre det mulig for Pfizer å utvandre til Irland og dra nytte av den grønne øyas lave skattenivå.

Skatt blir sett på som en viktig del av avtalen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. USA har en av verdens høyeste selskapsskatter med et nivå på 35 prosent. I Irland er skatten på 12,5 prosent.

Avtalen som ble kunngjort mandag skal fullføres i andre halvår 2016. Det er ventet at de to selskapene skal bruke Allergans irske base som juridisk adresse, og eksperter mener det er lite amerikanske myndigheter kan gjøre for å hindre Pfizer fra å flagge ut.

Det var mandag ettermiddag ikke kjent hvordan konkurransemyndighetene i USA og EU stiller seg til saken.