Statoil-ansatte frykter at enda flere arbeidsplasser enn planlagt kan bli flyttet til lavkostland, og at det etter hvert også vil berøre ingeniørene i selskapet.

Rundt 2000 av selskapets ansatte jobber innen områder som blir vurdert flyttet til et lavkostsenter. I Polen kan Statoil få skattefritak, investeringsstøtte og betalt per arbeidsplass for å opprette et slik senter.

Nå kan du følge Økonomiadressa på Facebook. Hvis du trykker «liker» på siden, vil du få jevnlige oppdateringer på de største økonominyhetene fra Midt-Norge.

Kan bli flere runder

I interne dokumenter anslås det at opp mot 350 stillinger kan flyttes, men de beskriver også flere runder med flytting, noe som kan berøre langt flere stillinger, skriver Stavanger Aftenblad. Én vurdering fra et rådgivningsselskap påpeker at et slikt lavkostsenter trenger over 1000 ansatte for å lykkes.

Informasjonsdirektør Knut Rostad i Statoil vil ikke kommentere interne dokumenter, men sier arbeidet med å vurdere grunnlaget for et senter i et lavkostland begynner nå.

Frykter utviklingen

Statoil-ansatte avisen har snakket med mener de har gode grunner til å frykte en utvikling der flere oppgaver flyttes på den måten. De frykter at også ingeniørstillinger kan havne i lavkostland på lengre sikt. Det mener BI-professor Hans Solli-Sæther er en helt reell problemstilling.

- Dette har vært helt vanlig innen maritim industri i Norge, hvor ingeniøroppgaver er blitt gjort i Øst-Europa. Da begynner det med det enkle og blir gradvis mer avansert, forklarer professoren til Aftenbladet.

Her kan du se en oversikt over hvordan olje- og gass-bedriftene i Trøndelag er rammet av oljenedturen (PLUSS)