Det betyr at rundt hundre ansatte blir uten jobb i to måneder. Dette gjelder januar og februar.

- Det er i overkant av hundre ansatte på Ulvan i Hitra, men det er fremdeles uvisst hvor mange av disse som blir permittert. Vi må se på hvor mange vi må ha her til nødvendig drift og vedlikehold, før vi tar en endelig bestemmelse, sier Ola Helge Hjetland som er kommunikasjonssjef ved Marine Harvest.

Mest sannsynlig blir de fleste ved fabrikken permittert.

Fabrikken til Marine Harvest på Valsneset tjente 20 millioner før fabrikken åpnet.

Lus ga høy aktivitet

Årsaken til stengingen er at Marine Harvest i høst har hatt en krevende lusesituasjon i Midt-Norge. Det har ført til høy aktivitet, hvor oppdrettsselskapeneene har måtte høste flere fisk fra merdene enn planlagt.

- For å få ned lusenivåene, har vi valgt å ta opp fisken tidligere enn planlagt. Ansatte ved våre sjøanlegg og fabrikken vår på Ulvan har stått på hele høsten for å håndtere situasjonen, og utført en fantastisk jobb, sier direktør for Marine Harvest region midt, Ørjan Tveiten i en pressemelding.

Den høye aktiviteten gjør derimot at selskapet ikke har fisk tilgjengelig for høsting i regionen i januar og februar. Dermed må fabrikken på Ulvan stenges midlertidig.

Tidligere i år ble det kjent at Marine Harvest er først i verden med å rense alt fiskefor for giftstoffer.

Fisken må vokse

- Vi må dessverre holde fabrikken stengt de to første månedene i 2016 og midlertidig permittere store deler av arbeidsstokken i denne perioden. Det er selvsagt svært beklagelig, men vi må la fisken i merdene vokse slik at den kommer opp i salgbar størrelse, sier Tveiten.

Han mener lakselus er oppdrettsnæringens største utfordring, men er sikker på at situasjonen vil bedre seg.

- Marine Harvest bruker mye ressurser på å redusere avhengigheten av legemidler for kontroll av lus, med betydelig innsats innen forskning og utvikling og testing av ikke-medikamentelle teknologier, samt oppdrett og bruk av rensefisk, sier Tveiten.

Marine Harvests lusestrategi innebærer blant annet at alle merder på alle anlegg skal telles hver uke. I tillegg skal tiltak settes i verk allerede ved et gjennomsnitt i enkeltmerder på under 0,2 hunnlus.

-Vi er sikre på at vi med denne strategien og vår store satsning på forskning og utvikling vil løse luseutfordringen på sikt, mener Tveiten.

Vanlig drift i mars

De ansatte ble informert om kommende permitteringer på et allmøte torsdag ettermiddag. Ledelsen føler seg sikker på at det i mars er normal drift ved merdene igjen.

- Ja, etter de to månedene med stengt er vi i vanlig drift igjen på Ulvan, sier kommunikasjonssjef Hjetland.