Utnevnelsen skjedde i statsråd fredag, og gjelder for en periode på seks år.

Den nyopprettede stillingen vil særlig få ansvar for Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland som det formelt heter.

- Ser veldig frem til å begynne

- Jeg ser veldig frem til å begynne i jobben. Jeg har søkt på den fordi jeg mener det er en veldig spennende jobb, med mange faglig interessante spørsmål, sier Matsen til Adresseavisen.

- Den nye stillingen vil ha særlig ansvar for Oljefondet. Gjorde det jobben ekstra attraktiv?

- Jeg har interesse for alle bankens områder, men jeg har kanskje en spesiell interesse for forvaltningen. Det er også en grunn til at jeg ser frem til å begynne i jobben, og få jobbe med dette området i hvert fall størstedelen av tiden, sier han.

- Føler du at det er et stort ansvar?

- Ja, jeg gjør det. Bankens oppgaver, inkludert forvaltningen av fondet, er viktige for landet, og jeg vil si det så høytidelig at jeg føler det som et stort ansvar.

- Tynger det?

- Nei, jeg er beredt til å ta det ansvaret som ligger i stillingen. Dette er også en stor og veldig kompetent organisasjon, så det er absolutt ikke noen enmannsoppgave, sier han.

Professor og instituttleder

Matsen har vært medlem av hovedstyret i Norges Bank siden 2012 og varamedlem siden 2010. Han er i dag professor i samfunnsøkonomi og instituttleder ved NTNU. Han har en doktorgrad i økonomi fra Norges Handelshøyskole (NHH).

Han har også hatt flere opphold ved internasjonale universiteter, sist ved Harvard University i 2013-2014.

- Egil Matsen er en autoritet innenfor finansfaget. Jeg er sikker på at han vil gjøre en god jobb og tilføre hovedstyret ytterligere kapasitet og kompetanse på kapitalforvaltning, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding fra regjeringen.

- Vil savne NTNU

Matsen sier at han trolig vil begynne i stillingen i midten av januar.

- Jeg må avslutte oppgavene jeg har på NTNU på en ordentlig måte.

- Kommer du til å savne NTNU?

- Ja, det vil jeg gjøre. Det har vært en veldig god arbeidsplass i mange år, sier han.