På landsbasis er 79 200 personer nå registrert som helt arbeidsledige hos Nav, 8200 flere enn på samme tid i fjor, og omtrent like mange som under finanskrisen.

I kjølvannet av den økende arbeidsledigheten er det sannsynlig at det vil bli flere samlivsbrudd. Det tror familieterapeut ved Bergen og omland familiekontor, Jan Stokkebekk.

- Internasjonal forskning peker i den retningen, sier han til Bergens Tidende.

De som har solide parforhold, vil kunne håndtere arbeidsledighet bedre enn de som i utgangspunktet har sårbarheter, forteller Stokkebekk.

- Tidligere utfordringer kan reaktiveres ved en stressituasjon, som det å bli arbeidsledig, sier han.

Nederst i saken kan du se en oversikt over hvordan olje- og gass-bransjen er rammet av oljendeturen i Trøndelag.

Har du sett at Økonomiadressa har kommet seg på Facebook? Trykk «liker» for å følge med på næringslivsnyheter fra hele Midt-Norge.

Misnøye

Britisk forskning har vist at kvinners misnøye med den økonomiske situasjonen i et forhold kan få henne til å velge skilsmisse. Misnøyen veier tyngre enn fordelene ved å bli hos en mann som bidrar med lav og usikker inntekt.

- Det peker i retning av at kvinnenes økonomiske vurderinger er avgjørende for at parforholdet skal holde, sier Stokkebekk.

Han har følgende råd til par som rammes av arbeidsledighet:

• Snakk sammen om hva dere trenger av hverandre, utveksle forventninger. Vær tålmodig.

• Skill mellom egne bekymringer og støtten din arbeidsledige partner trenger. Involver barna tidlig: informer, forklar og svar på spørsmål barna har.

• Søk hjelp hos et lokalt familievernkontor tidlig hvis det påvirker nærheten i forholdet, eller hvis det er vanskelig å kommunisere om arbeidsledigheten.

Lurer du på hvordan de ulike bransjene i Trondheims-regionen er rammet av oljenedturen? Se oversikten her (PLUSS)

Flest menn

Særlig Vestlandet rammes hardt av arbeidsledighet på grunn av fallet i oljeprisen og ringvirkningene av dette. Ifølge tall fra Nav i oktober er fire av fem nye ledige i Norge fra Rogaland eller Hordaland. Blant de nye arbeidsledige er det flest menn.

Og det er når menn mister jobben, det oftest ender med skilsmisse. Det viser forskning Kjetil Telle ved Statistisk sentralbyrå har utført sammen med kollega Mark Votruba og Mari Rege ved Universitetet i Stavanger.

I studien så forskerne på bedriftsnedleggelser mellom 1995 og 2000. Menn som hadde jobbet i en bedrift som ble nedlagt, hadde 11 prosent høyere sjanse for å være skilt tre år etter, enn menn i bedrifter som ikke nedbemannet.

Kvinner som hadde jobbet i en bedrift som ble nedlagt, hadde derimot ingen tilsvarende økning.

- Stor belastning

Hvorfor nedbemanning fører til skilsmisse har forskerne ikke konkludert med.

- Mulige mekanismer kan være økonomiske problemer i familien når mannens inntekt faller, eller mer sosiologiske forhold knyttet til rolledeling, og at jobben er viktig for mannens selvbilde, sier Telle.

Forskerne har ikke sett på hvor lenge mennene er arbeidsledige før det slår inn på skilsmissestatistikken. Om den økende arbeidsledigheten den siste tiden vil føre til flere skilsmisser, vil blant annet avhenge av hvor lett det blir å finne nytt arbeid, mener Telle.

- Men å miste jobben kan komme uventet, og det kan være en stor belastning for dem det gjelder, sier forskeren.

Stokkebekk forteller at de ikke har registrert økt pågang av par som trenger hjelp så langt i år.

Den økende arbeidsledigheten på Vestlandet kan føre til flere samlivsbrudd, tror familieterapeut ved Bergen og omland familiekontor, Jan Stokkebekk. Foto: Odd E.Nerbø