På grunn av store problemer med lakselus ved oppdrettsanlegg i Møre og Romsdal har Salmar slaktet ut laks tidligere enn opprinnelig planlagt.

Nå vil det trolig bli redusert aktivitet og permitteringer ved laksefabrikken Innovamar på Frøya ut mars, ifølge konsernsjef Leif Inge Nordhammer.

- De biologiske utfordringene vi har hatt i Møre og Romsdal, har gjort at vi har forsert slaktingen av laks. Konsekvensen er logisk nok at det blir det mindre i de første månedene fremover, skriver Nordhammer i en e-post til Adresseavisen.

- Sprer produksjonen utover

Det var Hitra-Frøya som først omtalte saken. I motsetningen til konkurrenten Marine Harvest som stenger sin fabrikk på Hitra i to måneder av samme årsak, så vil Salmar kun redusere aktiviteten i vinter.

- Ledelsen gjort en kjempegod jobb, ved å spre produksjonen utover. Og vi har oppdrettsanlegg nordover som vi kan ta fra, sier Scott William Howell, klubbleder for Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund, til Hitra-Frøya.

Ifølge Nordhammer vil det fortsatt foregå slakting stort sett hver dag, men aktiviteten vil bli redusert til ett skift, og det kan bli enkeltdager med full stopp i produksjonen.

I desember er det normalt høy aktiviteten ved slakteanleggene for å dekke etterspørselen etter laks til jul, men ifølge Nordhammer vil det totale volumet de slakter i desember bli «noe lavere» enn i samme måned i fjor.

På grunn av lusesituasjonen sendte Mattilsynet i starten av oktober ut forhåndsvarsel om mulig tvangsslakting av laks ved fire av Salmars anlegg i Møre og Romsdal, men Nordhammer sa da at selskapet allerede var godt i gang med slaktingen etter egne vurderinger.

Varsel om redusert produksjon

Den 23. november fikk Salmar et varsel fra Mattilsynet om redusert produksjon ved oppdrettsanlegget Reiråklakken ved Smøla på grunn av luseproblemer.

Marine Harvest fikk også varsel om redusert produksjon ved tre anlegg i Møre og Romsdal, mens selskapet Refsnes Laks fikk et tilsvarende varsel for et anlegg i Åfjord.

- Felles for disse og de andre lokalitetene som har fått varsler, er at de har hatt langvarige lakselusoverskridelser, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet i en pressemelding.

Lusegrensen er et snitt på 0,5 hunnlus per fisk.