- Det er en helt ekstraordinær sak i Trøndelag. Vi har mange korrupsjonssaker, men da er det med mindre beløp, sier aktor, politiadvokat Aage Sliper Midling ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

I går han ned påstand om fengsel i fire år for den nordtrønderske mannen som sto tiltalt for grov korrupsjon i Sør-Trøndelag tingrett. Fordi saken har tatt lang tid hos påtalemyndigheten, mener Midling at ett år og seks måneder av straffen må gjøres betinget.

Den korrupsjonstiltalte mannen nekter straffskyld for grov korrupsjon. Han er tiltalt for å ha mottatt 245 000 euro, vel to millioner kroner da eurokursen var 8,30 kroner, fra et tysk og et østerriksk firma. Strafferammen for grov korrupsjon er ti år.

Innrømmer å ha fått pengene

Tiltalte skal ha mottatt det meste av pengene da han jobbet for et firma som kjøpte og solgte anleggsmaskiner i Trondheim. Fra våren 2007 til sommeren 2009 mottak han til sammen 215 000 euro (1,8 millioner kroner) fra den tyske og østerrikske leverandøren av anleggsmaskiner.

Les også: Mann i 50-årene tiltalt for grov korrupsjon

Fra sommeren 2011 til starten av 2013 er mannen tiltalt for å ha mottatt til sammen 30 000 euro (250 000 kroner) fra det tyske og østerrikske firmaet. Da jobbet han som leder i et firma på Østlandet, hvor han hadde ansvar for innkjøp og salg av lastebiler med betongpumper.

Mannen innrømmer å ha mottatt pengene. I retten i går fortalte han om det han kaller provisjonsavtalen som ga ham 5000 euro per lastebil han kjøpte inn på vegne av sine arbeidsgivere.

Konto i Tyskland

Da aktor spurte om motivasjonen for å inngå avtalen med den tyske leverandøren svarte tiltalte:

- Formålet var en ekstra inntekt til meg.

- For at du skulle velge dem?

- Nei. I markedet var det opptil et par års ventetid for å få tak i maskiner. Det var uinteressant for mine kunder. Mye av motivasjonen for å handle av NN var at vi fikk tak i de riktige maskinene til riktig og gunstig pris.

Tiltalte fortalte også at pengene fra leverandørene ble satt inn på en konto han opprettet i Tyskland. I retten sa han at han nå synes det var dumt å komme i en slik situasjon.

- Jeg føler at jeg ble dratt inn i det. På en måte trodde jeg dette var en trygg og grei måte å gjøre det på. NN og partnere fikk laget en oppskrift på hvordan jeg måtte gjøre dette.

Ba om skatteamnesti

I 2011 gikk nordtrønderen til advokat og partner Harald Krogstad i Advokatfirmaet Krogstad, fordi han ønsket å oppgi beløpet han hadde fått fra leverandørene til beskatning. Skatteetaten anmeldte ham på bakgrunn av dette til politiet i 2013.

- I brevet melder han 250 000 euro som svart inntekt. Han forsøkte å bruke skatteamnestiet som ligningsloven gir åpning for, sa Midling.

Senere har også bedriftene tiltalte jobbet for i Trondheim og på Østlandet anmeldt ham. Firmaet han jobbet for i Trondheim er nå lagt ned.

Tre vitner som representerer eller har representert firmaene tiltalte har jobbet for forklarte seg i retten. Alle tre forklarte at andre ansatte ikke visste noe om tiltaltes avtale med leverandørene av lastebilene med betongpumper. De avviste også at en slik provisjonsavtale ville blitt godkjent av arbeidsgiverne.

Vil inndra pengene

I tillegg til fengselsstraffen la aktor i sitt sluttinnlegg, ned påstand om inndragning av de to millioner kronene som tiltalte har fått fra leverandørene.

- Dette er et klassisk tilfelle av korrupsjon slik påtalemyndigheten ser det. Det er inngått en frivillig provisjonsavtale mellom tiltalte og forbindelser i Tyskland. Avtalen skulle motivere tiltalte til å velge «rett» leverandør. Tiltalte må domfelles i samsvar med tiltale, sa Midling.

Forsvareren, Harald Krogstad, sa i sitt sluttinnlegg at mannen i stedet kunne vært tiltalt for økonomisk utroskap og kanskje skatteunndragelse. Han la ned påstand om at tiltalte frifinnes for grov korrupsjon.

- Jeg mener de objektive vilkårene for korrupsjon ikke er oppfylt. Det klanderverdige han har gjort er ikke knyttet til å ta imot pengene, men er knyttet til at han ikke underrettet arbeidsgiver og knyttet til skatten, sier Krogstad.

I retten kom det fram at det også er startet en straffeforfølgning av det tyske firmaet i hjemlandet.

Aktor Aage Sliper Midling (til venstre) la ned påstand om fire års fensel, hvorav 1,6 år betinget, i korrupsjonssaken som gikk for Sør-Trøndelag tingrett i går. Til høyre forsvarer Harald Krogstad. Foto: Morten Antonsen