Venstre vil sette pris på klimaet og ønsker en skatte- og avgiftspolitikk som belønner grønne bedrifter og straffer fossile næringer.

I en uttalelse fra Venstres landsstyremøte i helgen heter det at oppfølgingen av Grønn skattekommisjon blir helt avgjørende for at vi skal nå de norske utslippsmålene fram mot 2020 og 2030.

Les også: Norge skal lede forhandlinger i Paris

Forpliktende formulering

«For at klimaforhandlingene i Paris skal få den nødvendige effekten, er det avgjørende at alle land innfrir og forsterker sine forpliktelser til å kutte utslipp, slik at verden kan nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til maksimalt to grader», heter det.

Partiet viser videre til forpliktende formuleringer om Grønn skattekommisjon og grønt skatteskifte i budsjettavtalen.

– Venstre mener vi trenger betydelig høyere avgifter på det vil ha mindre av, nemlig forurensing og CO2-utslipp, og langt mindre skatt på det vi vil ha mer av, nemlig arbeid, bedrifter og miljøvennlig atferd. Det er dessuten avgjørende at disse to mekanismene sees i en sammenheng, sier Ola Elvestuen, leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Les også: De verste av de verste

Grønne valg

– Et grønt skatteskifte skal gjøre at folk kommer økonomisk bedre ut av å ta grønne valg. Der venstresiden i norsk politikk fremstår som rene skatteøkningspartier, er Venstre et næringsvennlig, liberalt miljøparti som er villig til a° bruke skattesystemet aktivt for å oppnå de endringene vi trenger, fastslår Elvestuen.

Elvestuen, som søndag reiste til klimatoppmøtet i Paris, understreker samtidig at økte avgifter på forurensing ikke gjør jobben alene.

– Venstre vil også stimulere til teknologiutvikling gjennom støtteordninger og subsidier, sier han.