I en børsmelding fra Norske Skog tirsdag ettermiddag kommer det frem at de to Blackstone-kontrollerte selskapene GSO Capital Partners og Cyrus Capital Partners ber om ekstraordinær generalforsamling i Norske Skog.

De to selskapene ønsker å bytte ut styremedlemmene Karin Bing Orgland, Siri Beate Hatlen og Ole Enger. I tillegg vil de bytte ut enkelte av medlemmene i konsernets valg- og honorarkomité.

Refinansering

Det kommer frem at de også vil legge frem et nytt forslag til refinansiering av skogkonsernet.

Sist fredag ble det kjent at GSO Capital Partners har kjøpt seg opp til en eierandel på 10,59 prosent i Norske Skog.

Blackstone kontrollerer også selskapet Cyrus Capital Partners, og til sammen eier GSO og Cyrus nå 11,49 prosent av aksjene i Norske Skog.

Selskaper som kontrollerer mer enn fem prosent av aksjene i et selskap har rett til å kreve ekstraordinær generalforsamling, og ifølge børsmeldingen vil styret i Norske Skog kalle inn til et slikt møte innen den 7. januar neste år.

Det kommer ikke frem hvem GSO og Cyrus ønsker å få inn i styret i selskapet. Ifølge meldingen er dette noe selskapene vil komme tilbake til, sammen med en presentasjon av refinansieringsplanen.

I tillegg til Orgland, Hatlen og Enger, består styret i Norske Skog av styreleder Jon-Aksel Torgersen og Eilif Due, sistnevnte fra Levanger. I tillegg er det tre representanter fra de ansatte.

Stor kreditor

Blackstone er også blant det gjeldstyngede skogkonsernets største kreditorer.

Norske Skog klarer ikke å betale gjeld på tre milliarder kroner som forfaller i 2016 og 2017, og har bedt kreditorene være med på en utsettelse av forfall og sletting av gjeld.

Ifølge Dagens Næringsliv er GSO og Cyrus de største eierne i de to usikre obligasjonslånene som forfaller i henholdsvis 2016 og 2017.