«Når det gjelder straffutmålingen må det i straffeskjerpende retning legges vekt på størrelsen av beløpet, som tiltalte til sammen har mottatt», står det i dommen.

Halvparten av straffen, ett år og ti måneder, er gjort betinget med en prøvetid på to år på grunn av lang saksbehandlingstid hos politi og domstol.

Nordtrønderen i 50-årene er dømt for å ha mottatt 245 000 euro, vel to millioner kroner da eurokursen var 8,30 kroner, fra et tysk og et østerriksk firma. Han mottok det meste av pengene da han jobbet for et firma som kjøpte og solgte anleggsmaskiner med betongpumper i Trondheim.

Tysk konto

I dette arbeidsforholdet fra våren 2007 til sommeren 2009 betalte den tyske og østerrikske leverandøren til sammen 215 000 euro (1,8 millioner kroner) inn på mannens konto i en tysk bank.

Fra sommeren 2011 til starten av 2013 er mannen dømt for å ha mottatt til sammen 30 000 euro (250 000 kroner) fra det tyske og østerrikske firmaet. Da jobbet han som leder i et firma på Østlandet, hvor han hadde ansvar for innkjøp og salg av lastebiler med betongpumper.

I 2011 oppga mannen beløpet han hadde fått fra leverandørene på den tyske kontoen til beskatning. Skatteetaten anmeldte ham på bakgrunn av dette til politiet.

Har erkjent fakta

Ifølge dommer Bente Staven har tiltalte «i det alt vesentlige erkjent de faktiske forhold, men har ikke vært villig til å erkjenne straffskyld for grov korrupsjon».

Mannens forsvarer, advokat Harald Krogstad i Advokatfirmaet Harald Krogstad, sier de vil vurdere om dommen skal ankes.

- Jeg synes straffen er streng. Retten har tatt lite hensyn til det vi syntes var formildende omstendigheter, sier Krogstad.

Han la i retten ned påstand om frifinnelse. Siden strafferammen for grov korrupsjon er ti år, gir det automatisk ankeadgang til lagmannsretten hvis mannen anker.

Dommen er litt mildere enn påstanden fra aktor, politiadvokat Aage Sliper Midling ved Sør-Trøndelag politidistrikt. Han la ned påstand om fire års fengsel, hvorav ett år og ti måneder betinget.

- Jeg mener dette er et riktig resultat. Om det er fire år eller tre år og åtte måneder spiller ingen rolle, sier Midling.

Må betale 2 mill.

Nordtrønderen er også dømt til inndragning av to millioner kroner til statskassen, fordi dette er straffbart utbytte. Aktor la ned påstand om at pengene skulle inndras til fordel for de to arbeidsgiverne.

Ifølge dommen kan det vanskelig dokumenteres at arbeidsgiverne har lidd tap på grunn av korrupsjon: «En oversikt fra firma X viser at innkjøpsprisen fra leverandøren var den samme etter at tiltalte hadde sluttet å motta korrupsjonspenger. Tingretten kan ikke se aktors begrunnelse for å tilføre de nevnte bedriftene penger som stammer fra en ansatts korrupte virksomhet.»

- At det er utgangspunktet for inndragningen tar jeg til notis. Begrunnelsen er kurant, sier Midling.

Straffeforfølges i Tyskland

Forfallstidspunktet for å betale de to millionene er to uker etter at dommen ble forkynt tirsdag.

Nordtrønderen er også dømt til å betale saksomkostninger på 5000 kroner.

I retten kom det fram at det er startet straffeforfølgning av det tyske firmaet i hjemlandet.