Over nyttår vil byggingen av det 15 etasjer høye kontorbygget på Sorgenfri i Trondheim begynne, og salget betyr at Entra vil finansiere byggeprosjektet.

Daglig leder Roger Eriksen i Prora Eiendom sier at de er veldig fornøyde med salget. Prora Næringsprosjekter, et heleid datterselskap av Prora Eiendom, vil fortsatt lede utbyggingen.

- Dette er et stort prosjekt som krever mye kapital, og det har vært veldig viktig å sikre gjennomføringsevnen til prosjektet, sier Eriksen til Adresseavisen.

Første byggetrinn

Salget omfatter første byggetrinn av prosjektet «Trondheimsporten» på Sorgenfri mellom Tempe og Sluppen. Når bygget er ferdig vil det være på rundt 28 600 kvadratmeter, inkludert parkeringskjeller. Etter planen skal det stå ferdig i løpet av tredje kvartal i 2017.

I mai i år ble det klart at kontorene til Nav på Lerkendal og Nav Heimdal skal samlokaliseres i det ferdige bygget, og det er avtalt at Nav og Trondheim kommune vil leie til sammen 77 prosent av eiendommen. De har også opsjon på å leie det øvrige kontorarealet.

Roger Eriksen sier leietakerne har vært opptatt av at den nye eieren skulle være en langsiktig forvalter av bygget, og ikke en kortsiktig finansiell aktører.

- Det var flere aktuelle kjøpere, der det var snakk om store industrielle aktører og fond, sier han.

Avtalen innebærer at Entra betaler 163 millioner kroner til Prora nå, og de øvrige 517 millionene etter hvert som byggeprosessen går fremover.

Overtar finansieringen

Eriksen sier avtalen betyr at Entra overtar finansieringen av prosjektet, men at Prora gjennomfører prosjektet gjennom såkalt byggeherrestyrte entrepriser. Det medfører at selskapet deler ut enkeltoppdrag til forskjellige byggeaktører.

Eriksen sier at det er Prora som skal dekke eventuelle kostnadsoverskridelser.

- Men det er tatt god for eventuelle overskridelser, og vi skal bomme stygt hvis det skal gå over våre beregninger, sier han.

Han anslår at selve byggingen vil koste rundt en halv milliard kroner.

Nytt storprosjektet

Det er DNB Næringsmegling som har forhandlet frem avtalen mellom Prora og Entra. Daglig leder John Edvin Arnstad ved kontoret i Trondheim sier at dette har vært et stort oppdrag hvor det er færre lokale aktører som er aktuelle. Han sier at flere nasjonale og noen internasjonale aktører har vist interesse.

- Det viktige for dem som har vært på banen har vært kunnskapen om markedet i Trondheim, sier Arnstad.

Han sier at Entra blant annet er opptatt av utvikling av nye kontoreiendommer i Trondheim, og at de vil bidra til å sette fart i utviklingen av området og realiseringen av dette store prosjektet på Sorgenfri.

Det delvis statseide Entra skal også bygge et annet kontorbygg på 15 etasjer i det samme området, på tomta til den gamle kommuneblokka i Holtermannsveien.

Administrerende direktør Arve Regland i Entra sier i en børsmelding at Trondheim er at av kjerneområdene til eiendomsselskapet. Han sier at en sentral plassering, attraktive leietakere og solid avkastning har gjort Sorgenfri-prosjektet attraktivt.

Frigjør kapital

Roger Eriksen sier at salget frigjør kapital som vil sikre videre drift i Prora, og at de blir kvitt noen av de siste utfordringene etter restruktureringen av selskapet.

I fjor sommer var det gjeldstyngede selskapet truet av konkurs, men kom til slutt til enighet med kreditorene som overtok en tredel av selskapet.

Eriksen sier at Sorgenfri-salget på sikt også vil frigjøre kapital til nye prosjekter eller til utbytte til eierne.

Prosjektet «Trondheimsporten» omfatter også et kontorbygg nummer to i et nytt byggetrinn. Dette prosjektet eies fortsatt av Prora.

Daglig leder Roger Eriksen i Prora Eiendom sier at de er veldig godt fornøyd med salget. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Jens Søraa
Daglig leder John Edvin Arnstad hos DNB Næringsmegling i Trondheim sier at det har vært god interesse for prosjektet i markedet. Foto: TYD AS