I en børsmelding sendt ut tirsdag meldes det at Norske Skog har kommet til enighet med GSO Capital og Cyrus Capital Partners om et refinansieringsforslag relatert til obligasjonsgjelden med forfall i 2016 og 2017.

Forslaget erstatter det som ble lansert den 17. november, og målet med refinansieringen er å styrke konsernets finansielle posisjon gjennom lengre løpetider og gjeldsreduksjon.

Det ble i november klart at det gjeldstyngede konsernet ikke klarte å betale lån til rett til tid, og Norske Skog foreslo derfor senere forfall. Gjelden er på 3,7 milliarder kroner.

Hemmelig investor

Like etter forslaget om å kutte gjeld og utsette forfall, begynte en hemmelig investor å kjøpe opp aksjer. Norske Skog vil da ikke si om de visste hvem dette var.

Senere kom det en børsmelding om at GSO Capital Partners har brukt 44,3 millioner kroner på å kjøpe drøyt 15,8 millioner aksjer i Norske Skog.

Advarer mot å si nei

Det nye forslaget fra Norske Skog vil redusere konsernets nettogjeld med rundt én milliard kroner, samt redusere de årlige rentebetalingene med rundt 150 millioner kroner ved full deltagelse.

- Vi er fornøyde med å ha kommet til enighet med GSO og Cyrus om et nytt forslag. Dette vil sikre verdiene til aksjonærene og sikre papirindustrien, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i meldingen fra Oslo Børs.

Samtidig gjør konsernsjef Ombudstvedt det klart i børsmeldingen at eierne av 2016- og 2017-obligasjonene som velger å ikke delta heller ikke kan regne med å få betalt.

- Et mislykket tilbud vil øke utsiktene for at beredskapsplanen for en større restrukturering av balansen blir implementert, med potensial for betydelig tap for alle interessenter, uttaler Ombudstvedt.