Som de fleste vet, er melkekartonger er resirkulerbare. Men produksjonen av kartongene kan bli mer miljøvennlig. Det gjør Rørosmeieriet og kartongprodusent Elopak nå noe med.

Fra nyttår blir landets ledende øko-melkeprodusenten Norges første til å ta i bruk kartonger helt fri for plast fremstilt av fossil olje.

Les også: Nå har Rørosmeieriet åpnet nytt øko-meieri

Plast av avfallsfett

De nye kartongene blir laget av papp som før, men der plasten er fremstilt av biobasert avfallsfett.

- Dette er andregenerasjons biomateriale og gir oss en bærekraftig kartong. For oss er det snakk om over seks millioner melkekartonger og et bidrag til å oppfylle forpliktelsene i klimaavtalen fra Paris, sier Meieribestyrer Trond Vilhelm Lund ved Rørosmeieriet.

De siste 20 prosentene

Elopak, som har utviklet den miljøvennlige kartongen som heter Pure-Pak Classic, er Norges ledende leverandør av drikkekartonger. De leverer totalt 300 millioner drikkekartonger årlig til Tine og Q-meieriet i tillegg til lille Rørosmeieriet. Kundeansvarlig Andreas Weselka forklarer forskjellen mellom tradisjonell og miljøvennlig produsert kartong:

- 80 prosent av tradisjonell kartong produseres med fornybart materiale, nemlig papp. For at kartongen skal være væsketett, må den ha et belegg på inn- og utsiden som lages av et oljebasert plastprodukt. Det nye med Pure-Pak Classic er at denne plasten fremstilles av restprodukter som slakteavfall og frityrolje som ellers ville vært problemavfall, sier Weselka.

Kutter transporten

Den fornybare plasten som brukes er andregenerasjons, som istedenfor å bli fremstilt av for eksempel sukkerrør i Brasil, er fremstilt av biomateriale fra Europa.

- Utfordringen med førstegenerasjon fra for eksempel Brasil, er at det kan konkurrere med matproduksjon og i tillegg må transporteres langt. Med bioavfall fra Europa, blir transporten mye kortere og det er material som ellers ville blitt kastet, sier Weselka.

Liker du å lese om økonominyheter fra Midt-Norge? Sjekk ut Økonomiadressa på Facebook og trykk liker for å følge oss!

- Et viktig løft

Meieribestyreren på Røros er stolt over den nye kartongen som tas i bruk over nyttår.

- Dette er et viktig løft for vår helhetlige satsing på miljøforbedring. Vi er en relativt liten aktør, så vi oppfordrer andre til å følge etter så dette blir et miljøtiltak som monner, sier Lund.

- Ja, prisen på denne kartongen er høyere enn for tradisjonell kartong. Men dette ville vi ha uansett, sier Lund.

Les også: Økomelk fra Røros i alle landets Meny og Spar

Les også: Skummer fløten med øko-vekst

Økologisk melk fra Røros får nye kartonger enda mer miljøvennlige enn før. Foto: Rørosmeieriet