Rema 1000 leverte klokken 13.00 mandag en anmeldelse av 120 søndagsåpne butikker for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred. Blant de anmeldte butikkene er de fleste eid av Norgesgruppen, men også flere Coop- og Bunnpris-butikker. I Trøndelag er det snakk om Bunnpris i Melhus og Orkanger.

Les også: Disse butikkene blir anmeldt i Trøndelag

Bunnpris-sjef Christian Lykke sier han har hatt slike runder før.

Har hengt opp målbrev

- Generelt kan jeg si at dette har vi vært gjennom før. Det har vært ulike menighetsråd og slike aktører som har anmeldt oss mange ganger før. Derfor har vi i de aller fleste søndagåpne Bunnpris-butikker målbrev hengende synlig, der vi har fått noen, som regel en takstmann, til å måle opp butikken. De målbrevene viser at vi er på rett side, sier Christian Lykke til Adresseavisen.

- Hvordan ser du på at det nå er Rema 1000 som anmelder butikkene?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Det har imidlertid Norgesgruppens konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Per Roskifte:

- Det er sjelden vi opplever å bli anmeldt, og jeg syns det er i overkant av hva man forventer av en konkurrent. De kunne tatt en direkte henvendelse til oss isteden for dette voldsomme opplegget. På den andre siden er det legitimt å ivareta sine komersielle hensyn, sier han.

Les også: Legger bort forslag om søndagsåpent

Les også: Siv Jensen gir ikke opp mer søndagsåpent

- PR-stunt av Rema

Coops kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis sier dette om at det er nettopp Rema 1000 som står bak anmeldelsen:

- Dette er et dårlig skjult PR-stunt fra Rema. De prøver helt klart å sette fokus på Norgesgruppens størrelse og skape fart i debatten om søndagsåpne butikker. I motsetning til Rema 1000, vil ikke vi ha noe frislipp for søndagsåpning, sier Friis.

Både Norgesgruppen og Coop sier de nå vil gjennomgå anmeldelsen og ettergå om deres butikker holder seg innenfor lovverket. Er det avvik, skal de rydde opp, sier begge.

- Vi setter oss nå inn i denne anmeldelsen og hva den innebærer. Vi mener vi praktiserer loven på trygg grunn, og så er det kjøpmenn som har tilpasset seg loven om minibutikker, sier Roskifte i Norgesgruppen som både har flest søndagsåpne butikker i landet og har de fleste av de anmeldte butikkene, nemlig 70 av 120.

- Er det behov for at myndighetene tydeliggjør hvordan reglene skal praktiseres?

- I utgangspunktet er det et kontroversielt regelverk, men 100 kvadratmeter er greit å forholde seg til, sier Roskifte.

Les også: Søndagsvalget

- Likt for alle

Problematikk rundt at butikkansatte henter varer fra en mye større hovedbutikk, er også del av Rema 1000s anmeldelse. Bunnspris-sjef Christian Lykke ser ikke det store problemet.

- Om vi fyller på en vare fordi det er tomt i hylla eller fordi en kunde spør etter varen, ser jeg ikke den helt store forskjellen på. Jeg kan ikke se at det skal være ulovlig, sier Lykke.

- Er det behov for at myndighetene tydeliggjør reglene for søndagsåpne butikker?

- Jeg syns i grunnen ikke det er behov for tydeligere signal. Så lenge det er likt for alle ser jeg ikke på dette som noe problem.

Kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen Per Roskifte. Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix