«Kjære kunde! Ifølge dagens lovverk, har vi ikke anledning til å hente varer. Vi kan kun etterfylle. Vi beklager så mye».

En plakat med denne beskjeden er å finne inne på Rema 1000 Solsiden sitt søndags-lokale, på veggen som skiller denne brustadbua fra hovedbutikken.

Les også: Rema politianmelder 120 søndagsåpne butikker

Ga råd om plakat

Andre søndagsåpne butikker i byen er det kommet opp lignende plakater i det siste, kort tid før Rema 1000 i mandag anmeldte 120 av konkurrentenes butikker landet over for å bryte regelverket for søndagshandel.

- Har Rema 1000, før anmeldelsen ble levert, gitt beskjed til kjøpmennene om å stramme inn?

- Det er kjøpmennene som er ansvarlig for sin butikk og å tolke loven. Jeg har gitt råd til kjøpmennene i Trondheim om å henge opp en slik plakat for å informere kundene, og det skjedde vel senest for en drøy uke siden, sier regiondirektør for Rema 1000 i Trondheim, Brynjar Hovstein.

At butikkansatte er behjelpelige med å hente varer fra hovedbutikken til i brustadbua, er ikke et fremmed fenomen, ei heller hos Rema 1000. Det vises i kommentarfeltene, på mail og blant kunder Adresseavisen har snakket med etter nyheten om at Rema 1000 mandag anmeldte konkurrenter for brudd på loven om søndagsåpne butikker.

Les også: Rema 1000 anmelder fire butikker i Trøndelag

Leserne kommenterer

«Jeg har fått hentet varer fra hovedbutikken hos Rema flere ganger. Så Reitan bør kanskje feie for egen dør først?» sier Ada Li på adressa.no.

«Begrepet 'å kaste stein i glasshus' får her en meget konkret betydning,» skriver Trond Sollihaug i kommentarfeltet vårt.

«Har også fått hentet varer fra hovedbutikk på Rema. God service synes jeg. Går bare ut over kundene hva Rema nå har gjort,» skriver Bjørn Stokka.

- Har hentet for meg

Mange andre kommenterer på lignende måter. Også kunder vi møter utenfor Rema 1000 i Trondheim tirsdag formiddag, sier de har kjøpt varer i søndagsbutikken som er hentet i hovedbutikk.

- Ja, det har skjedd flere ganger at butikkansatte har hentet en vare inne fra den store butikken når de ikke har det jeg er ute etter i søndagsbutikken, sier Marius Amundsen vi treffer utenfor Rema 1000 Solsiden.

- Jeg har opplevd det i hvert fall to ganger at de har vært inne ved siden av og hentet varer for meg. Men jeg syns det er helt greit det Ole Robert Reitan nå gjør ved å anmelde. Da retter han søkelyset mot problemet. Brustadbu er bare tull, sier Geir Otto Johansen, kunde ved Rema 1000 Bromstad.

Skjerper inn

Kjøpmennene ved disse to butikkene vil ikke uttale seg om anmeldelsen eller hvordan søndagshandelen har foregått i deres butikker. Men både Arild Eide ved Rema 1000 Bromstad og Willy Sivertsvik sier plakatene de nå har oppe, er ganske nyopphengt.

- Vi har hatt lignende plakat lenge, men denne er ny, sier Arild Eide om plakaten som viser til at loven hindrer ansatte å hente varer i hovedbutikken.

Begge kjøpmennene viser til regiondirektør Brynjar Hovstein når Adresseavisen spør hvordan praksis har vært.

- Det er nok ikke tvil om at det har vært praktisert, også Rema 1000-butikker i Trondheim, at serviceinnstilte butikkansatte har hentet varer for å tilfredsstille kundenes ønsker. Men det er også forskjell mellom å fylle på varer der det er tomt, og å hente varer ut over sortimentet i søndagsbutikken. Det første er kurant, men det andre skjerper vi nå inn, sier Hovstein.

- Ikke poenget

Kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer, utelukker ikke at henting av varer også kan ha foregått i deres butikker. Men at dét ikke er Remas hovedpoeng.

- Vi går nå også oss selv etter i sømmene og har gitt beskjed i hele systemet om at lover og regler skal følges. Men de butikkene vi har anmeldt, er butikker med store overskridelser i salgsareal, og vårt poeng er at dagens regelverk ikke håndheves. Og det må politiet og politikerne gi signaler om er greit eller ikke, sier Beyer.

Les også: Legger bort forslag om søndagsåpent

Les også: Siv Jensen gir ikke opp mer søndagsåpent

Debatten stilnet

Rema 1000 har betydelig færre søndagsåpne butikker enn hovedkonkurrenten Norgesgruppen. Før Rema 1000 investerer i flere søndagsbutikker, vil de har klart svar fra myndighetene på hvor landet ligger og vil komme til å ligge fremover.

- Regjeringen sa i sin tiltredelseserklæring at de ville ha frislipp for søndagsåpne butikker. Det var voldsom debatt rundt dette og vi avventet saken før vi investerte i nye butikker. Etter at regjeringen før jul la bort saken, har det vært helt stille og vi vet ikke hva vi skal forholde oss til. Vi kan leve fint med søndagsstengt, men da må alle operere på like vilkår, sier Beyer.

«Kjære kunde! Ifølge dagens lovverk, har vi ikke anledning til å hente varer. Vi kan kun etterfylle. Vi beklager så mye». Fra Rema 1000 Solsidens søndagsutsalg, stengt på en tirsdag. Foto: Marianne Tønset
Kunde Geir Otto Johansen på Bromstad er en av mange som har fått varer hentet mellom hovedbutikk og brustadbu. Foto: Marianne Tønset
Regiondirektør Brynjar Hovstein i Rema 1000 Trondheim. Foto: Marianne Tønset