Det er første gang en statsminister deltar på konferansen som i år arrangeres for femte gang.

«Mer kraft til lavutslippssamfunnet» er tema for for første del av konferansen der over 700 personer deltar.

Solberg sa i sitt åpningsinnlegg at temaet for konferansen, og det Enova, gjør, er sentralt i den omstillingene Norge må gjennom.

- Norge må være et lavutslippssamfunn i 2050. Vi må omstille oss til et samfunn som er i tråd med klimautfordringene, sier Solberg, og peker på at Norge skal kutte klimagassutslippene med 40 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990-nivået.

- Lønnsomme næringer

Solberg sier at oljeindustrien vil spille en mindre rolle i norsk næringsliv fremover, og legger vekt på at omstillingen Norge må gjennom henger tett sammen med det såkalte grønne skiftet.

Hun sier at Norge må skape nye næringer, men de må være lønnsomme så vi kan opprettholde dagens samfunn.

- Vi må skape jobber som er i stand til å betale skatt og betale for velferdssamfunnet vårt, sier hun.

- Omstillingen må være grønn, men må også være bærekraftig for det økonomiske systemet i Norge, sier Solberg.

Hun sier at norsk prosessindustri har vist at man ved hjelp av ny teknologi kan få redusert utslippene, men sier at norske bedrifter må forske mer.

- En av svakhetene ved det norske samfunnet har vært at næringslivet har forsket for lite. Skal vi gjennom en grønn omstilling må vi sørge for at bedriftene forsker mer, sier hun, og peker på at ressursene næringslivet brukte på forskning og utvikling økte fra 2013 til 2014.

- Trenger mer kraft

Solberg åpner konferansen sammen med Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad. Sistnevnte advarer i Dagens Næringsliv tirsdag mot høyere strømpriser i Norge, hvis det ikke gjøre store investeringer innen fornybar kraft.

Han mener at omstillingen til et lavutslippssamfunn vil bety et etterspørselen etter kraft og prisene vil øke.

- Vi må ikke være komfortable med den tilgangen vi har i dag. Vi mener den på lang sikt ikke er tilstrekkelig, sier Nakstad, som innrømmer at dette er et tungsolgt budskap i en tid med kraftoverskudd og lave priser.

- Rekordhøy etterspørsel

- I forrige uke hadde vi en situasjon med rekordhøy etterspørsel etter kraft, 25 000 megawatt på en time. Det var bare mulig å levere fordi det regnet mye i høst. Selv nå blir systemet utfordret om det er kaldt og tørt, sier han.

I tillegg til statsministeren deltar også olje- og energiminister Tord Lien på konferansen.