Martin Eberhard var med å starte Tesla Motors i 2003. Han var sjef i noen år, men han sluttet i selskapet og den andre gründeren, Elon Musk, overtok som sjef. Foto: ntb scanpix

Innovasjonskonferansen Technoport i Trondheim sparkes i gang 2. mars og er en gylden mulighet for nye gründerselskap som søker investorer.

Daglig leder i Technoport, Gøril Forbord, sier at det i år er flere selskaper utenfor Trondheim som har meldt seg på pitchekonkurransen, selv om bidrag fra Trondheim fortsatt utgjør 25 av 55 påmeldte.

- Det er klart at det er enklere å melde seg på for noen som er fra Trondheim, men det er morsomt med større konkurranse fra andre deler av landet, sier hun.

Gi Oppdrag gründer tips og innspill i vårt livestudio og blogg her

Åtte finalister

Forbord sier at de har videreutviklet konkurransen fra i fjor. Da måtte selskapene sende inn en søknad, mens de i år må presentere seg med en video.

Allerede kan folk gå inn på Technoports hjemmesider og stemme på sine favoritter, og antall stemmer og en jury vil avgjøre hvilke av selskapene som får presentere seg under selve pitchekonkurransen. 30 selskaper får sjansen til å pitche sin idé for 30 investorer, og investorene vil igjen plukke ut åtte som får sjansen til å presentere seg på Technoports hovedscene.

Disse åtte vil få sjansen til å snakke til en forsamling som består av blant annet Martin Eberhard, som var en av gründerne bak Tesla Motors. Ellers i salen vil Hyperloop-sjef Dirk Ahlborn og grunnlegger av Maker Media, Dale Dougherty, sitte. Sintefs nye konsernsjef Alexandra Bech Gjørv og årets britiske engleinvestor, Dale Murray, vil også være til stede.

Da finansminister Siv Jensen møtte gründerstudentene på NTNU hadde hun en klar oppfordring: - Dere må tørre å gå på trynet. (Krever innlogging)

Større pengepremie

Premien til vinneren har også økt fra 100 000 til 250 000 kroner.

- Det vi ønsker er å skape en god konkurransearena, for det å kunne selge ideen sin er veldig viktig. Det vil være med på å skjerpe konkurransen for alle, sier hun.

Er det noen som kan bekrefte det, så er det Seram Coatings AS. De ble stiftet i desember 2014, og fire måneder senere stakk det ferske selskapet fra Trondheim av med 250 000 kroner under pitchekonkurransen til konferansen Technoport 2015.

- Det var kjempestas å vinne noe sånt. Vi var helt ferske og kom litt ut av det blå, sier daglig leder og medgründer Gisle Østereng ved Seram Coatings AS.

Oppdrag gründer satt på Work-Work og møtte flere gründere som fortalte om utfordringer med å starte en bedrift i Trondheim.

Vil du få tips til hvordan du pitcher en god idé? Se video av Seram Coatings AS sin pitch fra fjorårets Technoport i videovinduet til høyre.

- God trening

Det er to oppfinnerne ved NTNU, forsker Fahmi Mubarok fra Indonesia og professor Nuria Espallargas fra Spania, som siden 2010 har jobbet med å utvikle et slitasjebelegg av silisiumkarbid. Dette syntetiske stoffet er et av de hardeste som finnes, og vil kunne øke levetiden på blant annet flydeler, båtdeler og bildeler.

- Det ble et bra løft internt og mye god oppmerksomhet. Juryen består av mulige investorer, og det er egentlig bare positivt å delta på pitchekonkurransen til Technoport, mener Østereng.

Dersom man ikke skulle gå til topps, så er det likevel stor gevinst i å delta, mener Østereng.

- Man får innmari god trening i å presentere ideen sin. Det er uansett viktig for en oppstartsbedrift. Å vinne denne prisen betydde at vi fikk mer fart før vi henter investorer, forklarer han.

Staten skal opprette et nytt investeringsfond for fornybar energi. Nå kjemper Stavanger, Bergen og Trondheim for å få kontoret til sin by. (Krever innlogging)

- Skal ikke forstå teknologien

Technoport er såpass anerkjent at dersom man sier at man er prisvinner av pitchekonkurransen kan man oppleve å få anerkjennende nikk ifølge gründeren.

I fjor høst vant Seram Coatings AS nok en pitchekonkurranse i Barcelona. Det var hard konkurranse fra de mest prestisjetunge tekniske universitetene i Europa. Seieren ga enda mer selvtillit.

Østerengs beste tips for å tekke juryen er å tenke nøye over presentasjonen.

- Det er ikke meningen at juryen skal forstå teknologien. Foredraget skal vise hvilket problem man løser, og hvor mye man kan tjene på det. Dessuten er det fint om man kan si hvilke mennesker man har med seg på teamet, råder han.

Lyst å lese mer om Oppdrag gründer? Her finner du alle sakene i serien

Investerer i fabrikk på Sluppen

Og fremtiden ser lys ut for selskapet som i løpet av noen måneder skal ha investorer på plass. Selskapet trenger en investering på noen få titalls millioner, hvorav halvparten vil gå til investeringer til fabrikken på Sluppen.

- Coca-Cola vil ikke gi oppskriften til Pepsi. Vi ønsker heller ikke at folk skal vite hva som er vår hemmelige oppskrift. Når vi først har sjansen til å produsere i Norge, så gjør vi det. Det er ikke spesielt plasskrevendee produksjon, og vi kan dermed ha kontroll på kvaliteten, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Dale Dougherty er grunnleggeren av Maker Faire som avholdt sitt første arrangement i 2006 i California. Nå arrangeres det Maker Faires over hele verden, blant annet i Trondheim. Foto: pressefoto/technoport
Dale Murray er en kjent britisk gründer, og de siste årene har hun vært en såkalt engleinvestor. Foto: PRESSEFOTO/TECHNOPORT
Hyperloop-sjef Dirk Ahlborn vil også holde foredrag under Technoport i Trondheim. Hyperloop er et transportsystem som minner om rørpost. Kapsler med passasjerer vil bli sendt gjennom et rørsystem i svært høy hastighet. Foto: PRESSEFOTO/TECHNOPORT
Daglig leder og medgründer Gisle Østereng ved Seram Coatings AS mener Technoport er et utstillingsvindu for nye oppstartsbedrifter. Foto: VEGARD EGGEN