Norges største bank, med totalt 1500 ansatte, skal kutte 600 ansatte innen seks måneder.

Alle ansatte tilbys sluttpakker.

– Den utviklingen som vært i kundeatferd det siste året er dramatisk, og ikke noe vi kunne forutse. Av all kundetrafikk til DNB, er det kun én prosent som går gjennom filialene våre, sier konserndirektør for personmarkedet i DNB, Trond Bentestuen til dn.no.

Ansatte: - For mange på for kort tid

Fagforeningen ber styret i DNB om å snu.

- Vi er uenige i det vetaket som er fattet i styret og vi har gått imot det. Det er for mange ansatte som må gå og vi har fått for kort tid til å drive omstilling, sier Vigdis Mathisen, hovedtillitvalgt for Finansforbundet i DNB til NRK.

Finansforbundet mener det er uansvarlig av DNB å legge ned halvparten av bankfilialene ved landets største arbeistakerorganisasjon i finanssektoren.

- Vi forstår at ny teknologi og nye måter å betjene kundene på medfører redusert behov for kontorer og ansatte i fremtiden. Vi mener likevel at DNBs solide økonomi og viktige rolle i samfunnet gjør at de både har mulighet til og ansvar for å gjøre dette på en måte som er best mulig også for samfunnet, sier leder Pål Adrian Hellman i Finansforbundet til NTB.

I Trøndelag stenges disse kontorene:

  • Heimdal

  • Sirkus Shopping (Trondheim)

  • Levanger

  • Namsos

  • Solsiden (bare kundebtjeningen - hovedkontoret i Trondheim vil fortsatt ligge her)

Ifølge nettstedet frifagbevegelse.no er det snakk om 10 personer på Heimdal, 2 personer på Sikus, 6 i Levanger, 5 i Namsos og 15 på Solsiden. DNB vil ikke bekrefte dette overfor Adresseavisen.

Se oversikt over alle kontorene som legges ned nederst i saken.

Styrker Torvet

Ansatte ved bankens regionshovedkontor i Trondheim, ble informert om kuttene onsdag.

- Det som nå skjer, er at DNB totalt sett halverer antall banklokaler iløpet av våren 2016. I Trondheim legges kundebetjeningen ned på Heimdal og Sirkus. Også kundebetjeningen ved hovedkontoret på Beddingen (Solsiden) stenges, sier banksjef for DNB i Trondheim, Kristian Haaland til Adresseavisen.

Samtidig som tre betjeninger legges ned, skal DNBs kundebetjening på Torvet utvides, ifølge Haaland.

- Trondheim er et satsingsområde for DNB. Vi styrker vi avdelingen på Torvet og her vil det bemannes opp. Hvor mange stillinger, er ikke klart ennå. Heller ikke hvor mange stillinger som skal kuttes totalt i Trondheim, sier Haaland.

Jan Arild Bøhle, banksjef og leder bedriftsmarked Sør-Trøndelag poengterer overfor Adresseavisen at det ikke vil skje endringer i betjening av bedriftskunder.

Nett og mobil tar over

Digitalisering av banktjenester er hovedforklaringen på kuttene som nå kommer. Kundene har flyttet seg fra personlig kontakt med ansatte i banken, til mobilbank og nettbank.

- Utviklingen de siste to årene har vist at kundene har mer kontakt med oss enn tidligere, men på helt andre måter. De ønsker å ha banken tilgjengelig hele tiden, og bruker mobile n til alt fra å betale regninger til å søke boliglån, sier Bentestuen til dn.no.

Ifølge pressemeldingen fra DNB kuttes det nå i en tilpassing til den nye bankhverdagen.

– Kundene er i stor grad blitt selvbetjente, og derfor er det naturlig å legge om det fysiske distribusjonsnettet vårt. Derfor reduserer vi antall bankkontor som betjener personkundene fra 116 til 57 i løpet av første halvår, sier Bentestuen i pressemeldingen.

Les også: Har aldri kapret så mange kunder

- Dramatisk endring i kundeatferd

Også i bedriftsmarkedet gjøres det endringer, fra 63 til 46 lokasjoner. DNB Eiendom vil fortsatt være til stede der de er i dag. «DNB vil fortsatt ha bankkontor i alle fylker, og de fleste av kundene som bor i nærheten av en filial som legges ned, vil ha mindre enn en halvtime å kjøre til nærmeste DNB-filial» heter det i pressemeldingen.

Som Adresseavisen tidligere har fortalt, er det store nedbemanninger på gang også i andre banker, blant annet Sparebank 1 SMN. Men mens SMN tar kuttene over et par-tre år, kanskje mer, vil altså DNB ha ned antall ansatte iløpet av første halvår i år.

- Digitaliseringen er ikke kommet over natten. Hvorfor må nedbemanningen skje så raskt nå?

- Årsaken er den dramatiske endringen i kundenes atferd. At vi nå får samlet våre styrker på Torvet er en stor fordel for kundene, Haaland.

Les også: Tror SMN-tallene vil overraske markedet

Har kuttet 270 ansatte

Ifølge Bentestuen har banken allerede gjennomført en nedbemanning av 200 ansatte ved naturlig avgang i høst. I tillegg er det nedbemannet 70 personer ved DNBs hovedkontor i Bjørvika.

Endringene som nå varsles innebærer en ytterligere reduksjon på om lag 600 årsverk i kontorene i løpet av 2016.– Dette er en krevende dag for de ansatte som berøres, og det er trist at så mange dyktige medarbeidere må forlate DNB. Vi skal gjøre det vi kan for å gjennomføre nedbemanningen med frivillige løsninger, sier han.