- Vi har veldig lave tap. Det tror jeg kommer til å overraske markedet, sier konsernsjef Finn Haugan i Sparebank 1 SMN og oppsummerer enkelt:

- Det går bra i banken.

Med et overskudd før skatt på 1,776 milliarder kroner i 2015 - 1,4 milliarder etter skatt, er det vanskelig å hevde noe annet. Onsdag morgen legger landets nest største sparebank frem foreløpig årsregnskap for 2015.

Ikke med på oljenedturen

Etter presentasjonen i Oslo går turen videre til New York, Boston og London, hvor våde investorer, analytikere og utlånere til den midtnorske banken skal få tallene servert. Og Haugan gleder seg til å legge frem fjorårets tall.

For selv om synkende oljepris har gitt seg store utslag i deler av landet, særlig på Sør-Vestlandet, er ikke konsekvensene i SMN-land så store. Oljenæringen er ikke dominerende i Trøndelag og Møre og Romsdal. Dermed kommer både midtnorsk næringsliv og Sparebank 1 SMN ganske greit ut av oljeprisnedgangen. Så langt.

Les også: Finn Haugan tror Midt-Norge går klar av ny oljestorm

Setter av 80 mill. i buffer

- I vårt område merkes oljeprisnedgangen typisk på Sunnmøre hvor vi eier de aller fleste av våre 68 supply-skip til en verdi av 5,8 milliarder, gjennom sunnmørske bedrifter. Et beløp som utgjør bare 4,8 prosent av utlånet vårt. Men denne situasjonen følger vi nøye. De har det ekstremt krevende og 12-13 av skipene ligger i opplag. Foreløpig har vi ikke hatt tap her, sier Haugan.

Situasjonen på Sunnmøre merkes i 2015-regnskapet i form av 80 millioner kroner avsatt i buffer for supply-skipene. Sett bort fra dette beløpet, er tapet på utlån identisk med 2014 (89 millioner kroner). Men konsernsjefen tror oljeprisen skal opp om ikke så lenge. I mellomtiden kan han glede seg over Midt-Norges fortrinn i omstilling til mindre oljeavhengig økonomi.

Økning i andre næringer

- Det er nesten motsatt effekt hos oss, sammenliknet med oljetunge regioner: Masse næringsliv går bedre enn noen gang før. Det er mer fokus på inovasjon og nyskaping, mer fokus på service, offentlige tjenester og kjøp av forskning. Og den svekkede kronekursen gjør at eksportindustrien går som aldri før. Vi er stor på fiskeri, havbruk som aldri har hatt det bedre. Og alt dette ser vi i tallene våre: Vi har ikke mislighold i banken, påpeker Haugan.

- For selv om det har vært konkurser også i Midt-Norge, er Sparebank 1 SMN svært lite berørt. Som nærbank er vi så tett på kundene at jeg tror vi nok er gode på å skille klinten fra hveten, sier Haugan.

Privatmarked opp, bedriftsmarked ned

Resultatet i 2014 var riktignok betydelig bedre enn i fjor, med overskudd før skatt på 2,14 milliarder kroner. Salg av banskens aksjer i Nets og regnskapsteksniske utslag forklarer det særdeles gode 2014-resultatet. Den underliggende drifta er helt lik i 2015 som i 2014, ifølge Haugan.

- Vi leverer et godt resultat. Det vi er mest fornøyd med, er at vi har sterk vekst i privatkarkedet. Vi vokser mer enn markedet med en økning på ni prosent på finansiering av boliglån. Vi vokser på salg av forsikring, blir større og større på eiendomsmekling, på forsikring og på regnskapskontor. Får mer og mer innskudd fra publikum og kjøper mer spareprodukter fra oss, sier konsernsjefen.

Les også: Har aldri kapret så mange kunder

Men på den andre siden:

- Utlån til næringsliv har gått ganske kraftig ned i løpet av 2015 og vi har tilnærmet nullvekst i bedriftsmarkedet. Vi kan selvfølgelig bekymre oss for det, men det gjør vi ikke ennå. Akkurat nå passer det banken godt, slik at vi kan bygge opp egenkapitalen som myndighetene krever skal være høy, sier Haugan.

15 mrd. i egenkapital

- Den store utfordringen for norske banker er at det stilles enorme kravt til egenkapital. Nå har vi en ren egenkapital på nesten 13 milliarder, eller 13,5 prosent som var et mål vi satte for andre kvartal 2016. I tillegg har vi lånt egenkapital så vi har cirka 15 milliarder kroner i total egenkapital. Hvis det blir utfordringer fremover, er banken istand til å håndtere det. Som jeg kjenner Finanstilsynet, vil de gjerne ha mer og vi vil opp på 14,5 prosent, sier Haugan.

Men penger på bok betyr ikke at alt er fryd og gammen i banken. Som Adresseavisen tidligere har fortalt, skal morbanken kutte antall årsverk med om lag ti prosent. I 2014 ble det kuttet ti årsverk. I 2015 reduserte banken med 75 årsverk. Og kuttene forstetter i år og fremover.

Les også: Større optimisme blant trønderske bedriftsledere

Digital konkurranse betyr flere kutt

- Vi er i en situasjon der kundene foretrekker å håndtere banktjenester digitalt. Mobilbank og nettbank gjør at vi må ta ned gamle kostnader knyttet til kontorer og ansatte. Etter nedbemanningen har vi 640 årsverk i morbanken. I første omgang har vi satt som mål at vi skal ned til 600 årsverk, men dessverre tror jeg nok vi ikke slutter der, sier Haugan.

- Vi har det ikke veldig travelt, men vi utfordres veldig på teknologi som gjør det billigere å produsere banktjenester. Da må vi gjøre det billigere selv også.

Les også: Robbie tar den kjedelige jobben