Fra én million til Moser til til fem tusen til humlekasser; Sparebank 1 SMN skal også i år dele ut støtte til stort og smått i Midt-Norge. I år som i fjor er det snakk om totalt 40 millioner kroner.

- Vi har en mulighet som bank til å være med å bygge og begeistre gjennom å gi deler av vårt overskudd tilbake til samfunnet. Det er vi stolte av, sier banksjef for gavearbeid i Sparebank1 SMN, Eli Arnstad.

Les også: Tror SMN-tallene vil overraske markedet

600 000 i stipender

De siste ti årene har banken bidratt med over 600 millioner kroner til ulike lag, foreninger, prosjekter, festivaler og lignende i regionen. På det høyeste har tildelingen vært på 90 millioner på ett år.

Regnskapet for 2015 viser et overskudd på før skatt på 1,776 milliarder kroner i 2015, og 1,4 milliarder etter skatt. 40 millioner av dette skal altså deles ut i form av gaver og sparebankens tæl-stipent, eller talentstipend til enkeltpersoner, som utgjør 600 000 kroner. Stipendet deles på tre kategorier, hvor hovedstipendet er på 50 000 kroner. I tillegg til kultur og idrett, skal det i 2016 deles ut i en ny kategori.

- I år oppretter vi et nytt stipend, et gründerstipend. Dette gjør vi fordi vi ser at vi må bli gode på å skape nye arbeidsplasser. For å bli god må du trene og få oppmerksomhet. Og den kategorien har vi bestemt at vi vil ha frem. Selv om det ikke er et voldsomt stort beløp, handler dette også om å bli sett og anerkjent i en tidlig fase, sier Arstad.

Les også: Gode råd for å få bedre råd

Over 1000 fikk støtte

Resten av pengene skal altså deles ut til stort og smått i regionen. I fjor kom det inn et sted mellom 3500 og 4000 søknader og over 1000 fikk støtte.

Blant dem som i fjor fikk mest, er tildelingen på én million kroner til nobelprisvinnerne Edvard og May Britt Mosers hjerneforskning ved Kavli-instituttet. Et annet av de store beløpene var 200 000 kroner til frivillige lag og foreninger i Trøndelag og på Nordvestlandet, som ønsker å hjelpe bosatte flyktninger og asylsøkere på mottak.

Les også: Her kuttes det i Trøndelag

Støtte til humlekasser

Men de små tildelingene sier like så mye om hva gavefondet er:

- Vi har blant annet gitt 2000 kroner til å få opp en gapahuk, støtte til en fane og til historiebøker, for å nevne noe. Vi er nærbank og har mulighet til å være i nær kontakt med markedsområdet vårt, . Ikke bare i bankarbeidet, men i det som berører folk sine hverdagsliv. Og det gjør oss til en bedre bank, sier Arnstad.

Andre relativt små tildelinger i 2015 var:

  • 5000 kroner til Meråker Hagelag i samarbeid med 7. klasse ved Meråker skole til humlekasser.

  • 10 000 kroner til notelys ved Bispehaugen skolekorps.

  • 10 000 kroner til Bokseklubben av 1930 til bygging av en boksering.

1. april er første søknadsfrist for prosjekt under 10 000 kroner. Den neste er 1. oktober.