Oppdrag gründer vil de neste dagene presentere flere av de trønderske gründerselskapene som deltar i pitchekonkurransen under innovasjonskonferansen Technoport.

Hva heter selskapet?

One Earth Designs

Hvem står bak?

Catlin Powers, Guro Grytli Seim, Even Haug Larsen, Jonas Helland, Torbjørn Buvarp, Dag Håkon Haneberg og Philip Solvang Wright.

Hva er deres idé?

- Ideen vår handler om å å lage mat ved hjelp av solenergi. Vårt produkt, solgrillen SolSource, klarer å utnytte 92 prosent av solen slik at du kan lage mat på kun varmen fra solen. For å sørge for stabil solgrilling på delvis skyet dager og når solen har gått ned, utvikler vi et varmebatteri som klarer å lagre solenergi på høye temperaturer. Det betyr tre timer ekstra grilling etter at sola har gått ned. Du kan også lade mobilen.

TV-Adressa var med da NTNU-gründerne viste frem solgrillen. Se demonstrasjon her.

Hva er deres beste råd til gründere?

- Ikke gi opp, men prøv! Vi har mange ganger møtt på utfordringer hvor vi har tenkt: «Dette klarer vi ikke, nå må vi gi oss». Vi har holdt det gående og uansett om du feiler så lærer du så utrolig mye.

Hva har vært deres største problem?

- Vårt største problem er at våre markeder er utenfor Norge hvor vi ikke har mye nettverk. Vi selger mest i USA, og dette er en annen kultur som vi ikke kjenner like godt som den norske.

Hva er den største utfordringen for nyskaping i Trondheim?

- Trondheim har Norges smarteste hoder og verdensledende teknologi, men kulturen for å ta risiko og starte noe selv er nesten ikke til stede. Denne kulturen er voksende, men har fortsatt en lang vei å gå.

Hvordan kan vi løse utfordringen?

- Folk må kaste seg mer ut i det, ta risiko og prøv! Det verste som skjer er at du ikke tjener like fett noen år, men du har lært enormt! Hvis man klarer å vise frem de eksemplene som har lyktes, så kan dette motivere folk til å ta mer risiko. Media kan også stimulere ved å fortelle om gode gründerhistorier. Technoport er en veldig viktig brikke i dette spillet slik at gründere kan lære mer, bli inspirert og treffe hverandre.

Følg med i Oppdrag gründers livestudio og les bloggen hvor vi ber om innspill og ideer til hvordan vi kan rette søkelyset på gründersituasjonen i Trøndelag.

Dagens gründer: Snakker du høyt i telefonen? Det vil disse gjøre noe med

Dagens gründer: Denne dingsen skal løfte Gopro-videoen din til nye høyder

Dagens gründer: Denne NTNU-dronen filmer under vann

Mange personer i utviklingsland dør av røykskader, men One Earth designs håper at deres solgrill kan bistå med dette problemet. Foto: ONE EARTH DESIGNS
Dette er gründerne som startet One Earth Designs. Fra venstre: Brage Vasseljen, Dag Håkon Haneberg, Guro Grytli Seim, Catlin Powers, Philip Solvang Wright, Kristin Erstad og Even Haug Larsen. Nå er teamet utvidet med Jonas Helland og Torbjørn Buvarp. Foto: ONE EARTH DESIGNS
Gründerne i full sving med å teste og produktutvikle ved et laboratorium ved NTNU. Foto: TORBJØRN BUVARP/ONE EARTH DESIGNS
Den siste nyskapningen til One Earth Designs er et batteri som lader solkraften. Med denne kan man også lade mobilen. Foto: TORBJØRN BUVARP/ONE EARTH DESIGNS