I desember i fjor varslet Reitangruppen et mulig salg av aksjene i det svenske dagligvareselskapet Axfood. Fredag var Reitanfamiliens aksjepost på 15,6 prosent på det meste verdt 5,5 milliarder, skriver Finansavisen. Reitan har over tid kjøpt aksjene for 1,7 milliarder siden 2007. Da kjøpte han 3,2 prosent av Axfood. I 2011 økte Rema-gründeren eierandelen til dagens 15,6 prosent.

900 mill. i utbytte

Med inngangsverdien på 1,7 milliarder, har Reitan hatt en papirgevinst på 3,8 milliarder. I tillegg kommer utbytte.

- Hittil har vi fått utbytte på 600 millioner kroner. I tillegg, med det som ble annonsert fredag, blir utbytte i mars på vår eierandel rundt 300 millioner kroner, opplyser finansdirektør Kristin S. Genton i Reitangruppen til Finansavisen.

Inkludert tidligere utbytte og det som betales ut i mars, var papirgevinsten fredag på det meste 4,7 milliarder kroner. Utover fredagen falt kursen på Axfood-aksjen noe, men papirgevinsten var fortsatt 4,4 milliarder.

Nest største eier

Reitangruppen er nest største eier i Axfood. Fjoråret var et nytt sterkt år for det svenske dagligvareselskapet, som la frem resultater fredag. Axfood er en finansiell investering for Reitangruppen, som i desember sendte ut en pressemelding om at de ser på «alternativer til investeringen i Axfood». Samtidig varslet Reitangruppen at prosessen med å undersøke alternativer kommer til å gjennomføres over tid.

Axfood eier dagligvarekjedene Willys og Hemköp i Sverige, som til sammen har 257 egne butikker. I tillegg har de avtaler med en lang rekke kjøpmannseide dagligvarebutikker. Selskapet driver også engroshandel gjennom Axfood Närlivs og den egeneide kjeden Axfood Snabbgross.